De 10 vanligaste felen bloggare gör

Blogging

Jaså, du har också en blogg? Gäsp. Tvinga mig inte att läsa den. Du har säkert gjort något av dessa tio fel:

  1. Ingen biografi. Människor vill veta vem de har att göra med. Det handlar om förtroende. Vem är du och varför kan du ditt ämne så bra?
  2. Ingen bild på dig. Du ökar förtroendet av det enkla skälet att du inte gömmer dig. Det är också enklare att relatera till en person man ser framför sig, än ett namn. Ditt ansikte flyter ihop i den virtuella och fysiska världen. Högupplösta bilder som kan tryckas är dessutom bra ur pr-synpunkt.
  3. Intetsägande rubriker. Att skriva ”Såg film” säger inget. Lär dig skriva bra rubriker.
  4. Länkarna säger inte vart de leder. Skriv inte ”klicka här” eller länka något irrelevant nyckelord. Det är en dödssynd. Så utformar du dina länkar.
  5. Bra innehåll göms i arkiven. När du skriver något som är tidslöst ska du inte låta det begravas i arkiven. Skapa en kort lista med de fem bästa inläggen som du sedan visar i sidokolumnen på alla sidor.
  6. Kalendern är enda navigeringen. Se till att kategorisera inläggen så att de blir enkla att hitta för användaren.
  7. Oregelbunden publicering. Användaren måste kunna förutse när bloggen uppdateras. Dagliga uppdateringar kanske är bäst för vissa, och veckoliga eller månatliga för andra. Låt det inte gå månader mellan bloggposterna.
  8. Blandar ämnen. Ju mer fokuserat du skriver, desto mer fokuserade är dina läsare. Det gör dig mer inflytelserik i din nisch. Skapa en ny blogg om du måste skriva om både politik och webben (det gjorde jag när jag startade opponent.se).
  9. Glömmer att du skriver för din framtida chef. Tänk dig själv om tio år. Hur skulle en eventuell arbetsgivare se din blogg? Om du inte vill att din framtida chef ska se det, låt bli att posta. Att googla arbetssökande görs redan i dag, det lär knappast minska om tio år.
  10. Domännamn på en bloggingtjänst. Att ha sin blogg på blogspot.com eller wordpress.com är snart synonymt med att ha en e-postadress på hotmail.com. Alltså inte direkt seriöst eller trovärdigt.

Trots att råden är mer än fyra år gamla tycks en del ha missat dem. Jakob Nielsen var den som ursprungligen skrev dem.

Förresten, är det en slump att bloggare och blottare stavas så lika?

Fler tips för bloggare