Så får du texter lästa

Jag tror jag har hittat ett vinnande koncept för att få texter lästa.

Så här brukar jag göra:

 1. Inled med några enkla ord. Jag skriver exempelvis här ”Jag tror jag har hittat…”. Ett sämre sätt hade varit ”Ett vinnande koncept för att få…”. Om de första orden är svåra så sätter det tonen på artikeln. Därför är det viktigt att börja enkelt! Dessutom finns det ingen anledning att använda svåra ord när det finns enklare.
 2. Skriv personligt. Bakom varje text finns det en människa som skriver. Om det skiner igenom tror jag att texten blir roligare att läsa. En inblick i en persons tankar (människor är alltid kuliga ;)). Det är därför bloggar är populära.
 3. Lär ut något litet, men ofta. Jag tror att vi människor älskar att lära oss något nytt, men undviker gärna att läsa igenom spaltmetrar med information. Lite information flera gånger är bättre än mycket information få gånger.
 4. rakt på sak. Det finns ingen anledning att lägga till ord som fyller ut texten. Då är det bättre att ta bort. ”Kill your darlings” är ett populärt uttryck bland författare som syftar till att ta bort text som inte har något med ämnet att göra. (Kanske jag ska skriva om min ögonsten här? ;))
 5. Stava rätt och skriv för rätt person. Att stava rätt är naturligtvis självklart. Men tänk också på vem du skriver för. Jag skriver exempelvis för personer som driver egna webbplatser och vill lära sig mer om hur man gör den lättare att använda och kan tjäna pengar på det.
 6. Variera texten. Det är bra om det finns en struktur på texten, men gör det inte för strikt. Variera texten. Använd punktlistor, citat, länkningar, fetmarkera viktiga ord (som jag gör), tabeller, bilder med mera. Det finns oändliga sätt att variera texten. Det är fantasin som sätter gränsen.

Har du några knep när du skriver texter?

Gillade du artikeln?
Få senaste artiklarna direkt i din inkorg. Jag skickar aldrig spam.
 • MYCKET bra artikel.

  Det som är viktigast för mig när jag skriver artiklar är framför allt att innehållet ska intressera (så klart 😉 ).
  Språket är otroligt viktigt – att stava rätt och variera texten. Precis som du skriver är det ofta bra att vara personlig – den som läser texten känner sig då mer involverad och kanske mer intresserad.

  Man bör ej ha för långa stycken och framför allt utnyttja radbrytningar om styckena skulle bli lite väl långa. Beroende på hur strikt man vill vara bör man undvika smileys också – även om de kan ”lätta upp” texten ibland. En smiley mitt i en seriös text kan tolkas fel. ( 😉 )

  Skulle jag skrivit din artikel här så vore det enda jag ändrat på lite större avstånd mellan de olika punkterna i listan.

 • 15 saker att tänka på för en bättre text

  1. Tilltala läsaren med du, inte med man.
  2. Ungefär 5 gånger fler läser rubriker än brödtext. Lägg mycket krut på rubriken så kanske fler läser din brödtext.
  3. Skriv en intressant ingress. Helst en och max två meningar.
  4. Skriv aktivt. Undvik passivum. Istället för att säga: Blommorna planterades i rabatten. Säger du: Trädgårdsmästaren planterade blommorna i rabatten. Passiva jävlar känner du ofta igen på ord som slutar på s. ”planterades” i detta fallet.
  5. Använd citat, gärna så högt upp i texten som möjligt.
  6. Låt texten vila. Du anar inte hur mycket fel du hittar i texten efter bara en natts vila. Eller som Stephen King säger: låt texten vila tills du glömt vad den handlar om. Då är texten lagom att bearabeta igen. Men vem har tid att vänta så länge? En natt räcker ofta.
  7. Skriv personord: jag, du, han, hon, vi och ni.
  8. Skriv på ditt sätt. Det är viktigt att skriva på ett sätt som känns naturligt för skribenten.
  9. Rata adverb.
  10. Ge exempel. Exempel gör underverk på en text.
  11. Skriv från hjärtat. Om du tycker något är på ett visst sätt. Skriv det.
  12. Varva korta och långa meningar.
  13. Var generös med verb. Alltså ord som beskriver något som händer eller något man gör.
  14. Börja gärna meningar med: Och, för, eftersom, därför, då, det, om, du, när.
  15. Ha endast ett budskap per mening och stycke.

 • Jimmy

  I Svenskan så säger man väl alltid att man inte får börja en mening med ”och” ?