Göm utskriftsvänliga sidor för sökmotorerna

Tack vare style sheets (css) är det fullt möjligt att göra webbsidor som kan visas på både skärmen, skrivaren och i mobilen. Men i vissa fall kan det vara motiverat med särskilda webbsidor som är optimerade för utskrift på skrivaren.

Ett praktiskt tips är att gömma alla utskriftsvänliga sidor för sökmotorerna. Placera därför alla utskriftsvänliga sidor i en mapp som heter print och lägg den i roten på webbplatsen. Gör detta med alla dina utskriftsvänliga sidor.

Lägg sedan till Disallow: /print/ i filen Robots.txt så att mappen och allt dess innehåll inte fastnar i sökmotorernas index.

När en användare hamnar på din webbplats genom ett länkklick från Google kommer han eller hon till rätt sida med den layout som matchar din övriga webbplats. Då är det betydligt lättare att upptäcka resten av webbplatsen än om besökaren hade hamnat på den utskriftsvänliga versionen – som oftast är tom och avskalad.

Du kan läsa mer information om Robots.txt och hur den filen fungerar, eller mer om dubbelt innehåll i inlägget Så optimerar du din sida för sökmotorer.