Firefox låter mig uppdatera tilläggsprogram med ett klick!

Säga vad man vill om webbläsaren Firefox, men en sak de har lyckats bra med vad gäller användbarhet är deras uppdatering av tilläggsprogram (extensions som det så fint heter i Firefox).

Bättre användbarhet får man leta efter! Hur uppdaterar man ett tillläggsprogram? Man öppnar upp en lista med alla tillägg som finns installerade. Jämte varje tillägg som det finns uppdateringar till finns också en knapp. ”Uppdatera nu”. Trycker jag på den laddas en ny version ned, och ett meddelande lägger sig fint under titeln om att ”Nästa gång du startar om Firefox så kommer tilläggsprogrammet att uppdateras”. Ett klick, sedan sköts allt automatiskt.

Lista med tilläggsprogram i Firefox

Vad är det som är så bra med detta?

  • Firefox kollar vilka tillägg jag har installerade och jämför sedan om det finns några nya versioner. Allt verka ske i bakgrunden under tiden jag surfar och jag behöver inte göra någonting alls. Listan laddas snabbt. Inget ”Vänta medans listan fylls i…” som dyker upp i Windows kontrollpanel för ”Lägg till eller ta bort program”.
  • Uppdatering och installation sker med endast ett klick. Att göra något enkelt gör det mer troligt att man låter det användas.
  • Inga fler frågor om ”Vill du ladda ned den här filen?” eller ”Tryck här för att godkänna att den installeras”. Tilläggsprogrammet finns installerat sedan tidigare och det finns ingen anledning av be om ytterligare godkännande.

Att vara uppdaterad med Firefox är inga problem!

(Notera att jag inte försöka lovorda Firefox framför andra webbläsare. Jag har sagt det innan och jag säger det igen, använd den webbläsaren du trivs med.)

Mer att läsa om webbläsare: