Så bygger du om din webbplats men behåller plats på Google

Planerar du att flytta webbsidor eller kanske bygga om hela din webbplats? Då kan det vara praktiskt att se till så att gamla adresser inte slutar fungera. Det finns flera tekniker att göra det på, men bara ett som är rätt.

När sökmotorn Google indexerar din webbplats så får du en PageRank. Det är Googles mått på hur bra din sida är i förhållande till alla andra. PageRank är en tiogradig skala och ju högre, desto bättre. PageRank är en av de faktorer som avgör din position på sökresultatsidan (ofta kallad SERP).

När du byggt en stor webbplats och hamnat högt upp hos sökmotorerna är det inget kul att kasta bort det. Byter du från ett publiceringssystem till ett annat är risken stor att adresserna ändras. När en besökare hittar din sida på Google hamnar de i stället på 404 File Not Found. Det är ett allt för vanligt problem på nätet.

När du flyttar en webbsida:

När någon kommer till din gamla sida så ska du skicka status i meddelandehuvudet om att sidan är flyttad. Det heter 301 Permanently Moved och innebär att Google ska ersätta den gamla adressen med den nya. Samtidigt så skickas man automatiskt vidare till den nya webbsidan.

Så här kan det se ut i PHP:

/gammalsida/index.php
<?
header("Status: 301 Moved Permanently");
header("Location: /nysida/");
?>

Så här kan det se ut i ASP:

/gammalsida/default.asp
<%@ Language=VBScript %>
<%
Response.Status = "301 Moved Permanently"
Response.AddHeader("Location", "/nysida/")
%>

Så här kan det se ut i ASP.NET med C#:

/gammalsida/default.aspx
<script language="c#" runat="server">
private void Page_Load(object sender, System.EventArgs e)
{
Response.Status = "301 Moved Permanently";
Response.AddHeader("Location","/nysida/");
}
</script>

Du kan också använda redirects för att flytta besökaren automatiskt till en ny sida. Men kom ihåg att en vanlig redirect fungerar som en tillfällig ändring. Om du skriver in /gammalsida och skickas vidare till /nyasida kommer Google fortfarande att använda /gammalsida i sitt index. Och ibland fastnar även den nya sidan (det kan alltså bli två adresser med samma innehåll).

När du vill ta bort en webbsida:

Det händer ju också att man behöver ta bort sidor. Sidor som inte längre får finnas kvar av en eller annan orsak. Vad du inte ska göra är att ta bort dokumentet och tro att allt är frid och fröjd. Nej, Google (plus alla dina besökare) kommer då i stället att få 404 File Not Found. Vi betraktar det som att webbpublicisten har gjort ett fel, kanske länkat fel när en ändring har gjorts eller liknande. Google kommer då försöka tills den hittar filen. Det kan vara vara i all oändlighet verkar det som. Jag tog bort några sidor för tre år sedan och ibland droppar det in besökare från Google som letar efter just den sidan. Den finns ju i Googles index när man söker efter webbsidan.

Vad vi ska göra då i stället är att säga till Google att sidan har tagits bort – för alltid. Statusmeddelandet för borttagna webbsidor är 410 Gone. Nästa gång Google ska kräla igenom din webbplats kommer den att plockas bort.

Så här kan det se ut i PHP:

/borttagen/index.php
<?
header("Status: 410 Gone");
?>

Så här kan det se ut i ASP:

/borttagen/default.asp
<%@ Language=VBScript %>
<%
Response.Status = "410 Gone"
%>

Så här kan det se ut i ASP.NET med C#:

/borttagen/default.aspx
<script language="c#" runat="server">
private void Page_Load(object sender, System.EventArgs e)
{
Response.Status = "410 Gone";
}
</script>

Så här säkrar du dina adresser för framtiden:

  1. Planera vad som ska indexeras och inte indexeras. Lägg robots.txt i roten av din webbplats. Där kan du centralt styra alla webbsidor som inte ska indexeras. Vill du bara kontrollera enstaka sidor räcker det med en meta-tagg för index/follow. Det finns ingen mening att låta Google indexera dokument som du vet kommer att tas bort.
  2. Gör adresserna läsliga för människor. Använd adresser som exempelvis webshop.se/produkter/mobiltelefoner/sonyericsson/k750i/. Det säger mer än webshop.se/display-products.php?categoryid=23&productid=451. Läs också mina tips för lättare adresser.

Fotnot: Du kan räkna ut din PageRank för din egen webbplats. Ta det dock inte på blodigt allvar.