Adressen är den viktigaste delen av en webbplats teknik

Om man ska babbla teknik så är det en sak man ska ha klart för sig: webbadressen är den viktigaste delen av en webbplats. Man kan byta ut precis allt annat, flytta servern till en annan kontinent, byta webbhotell, leverantör, ja till och med personal. Men du kan aldrig byta ut en /adress. Inte enkelt i alla fall.

Hur ska då en webbadress fungera? Ofta kan man se adresser som ser ut som /index.php?module=news&action=get&newsid=524. Visst, det funkar, men kommer du ihåg den adressen om du ska skriva in den själv? Troligtvis inte. Och vad händer om man byter publiceringssystem? Ja, då får man nya, konstiga adresser. Inte speciellt smart eller vackert.

Då kanske det vore lättare med /nyheter/sony-ericsson-k750i-recension/ som dessutom ger en hint vad webbsidan handlar om.

Jag tycker att webbadressen ska uppfylla tre saker:

  • Vara enkel att skriva och komma ihåg för en människa.
  • Säga något om innehållet.
  • Vara enkel att behandla för en maskin, med andra ord inga konstiga tecken.
  • Inte innehålla något suffix (alltså .php eller .html på slutet).

Varför inte suffix? kan man fråga sig. Suffixet .aspx är exempelvis knutet till Microsofts plattform asp.net, vilket innebär att en adress som /mina-filmer.aspx endast fungerar på Windowsservrar. Kan du gå över till Linux då? Nej, inte hundraprocentigt.

Om du skriver adressen som en katalog i stället (/mina-filmer/) har du helt plötsligt valfrihet att göra precis vad du vill. Du kan ha vilken teknik som helst i botten. Och dina besökare behöver inte komma ihåg att skriva .aspx!

Se bara till att du lägger ett standarddokument i katalogen. Det kan vara /mina-filmer/index.html eller något i den stilen. Och länka aldrig till index.html, utan länka alltid direkt till katalogen! (Har du tillgång till mod_rewrite på en Linuxburk så bör du använda det i stället.)

Webbadresser ska alltså vara enkla. Både för maskiner och för människor.

Läs också vad W3C tycker om webbadresser.