Så får du texter lästa

Jag tror jag har hittat ett vinnande koncept för att få texter lästa.

Så här brukar jag göra:

  1. Inled med några enkla ord. Jag skriver exempelvis här ”Jag tror jag har hittat…”. Ett sämre sätt hade varit ”Ett vinnande koncept för att få…”. Om de första orden är svåra så sätter det tonen på artikeln. Därför är det viktigt att börja enkelt! Dessutom finns det ingen anledning att använda svåra ord när det finns enklare.
  2. Skriv personligt. Bakom varje text finns det en människa som skriver. Om det skiner igenom tror jag att texten blir roligare att läsa. En inblick i en persons tankar (människor är alltid kuliga ;)). Det är därför bloggar är populära.
  3. Lär ut något litet, men ofta. Jag tror att vi människor älskar att lära oss något nytt, men undviker gärna att läsa igenom spaltmetrar med information. Lite information flera gånger är bättre än mycket information få gånger.
  4. rakt på sak. Det finns ingen anledning att lägga till ord som fyller ut texten. Då är det bättre att ta bort. ”Kill your darlings” är ett populärt uttryck bland författare som syftar till att ta bort text som inte har något med ämnet att göra. (Kanske jag ska skriva om min ögonsten här? ;))
  5. Stava rätt och skriv för rätt person. Att stava rätt är naturligtvis självklart. Men tänk också på vem du skriver för. Jag skriver exempelvis för personer som driver egna webbplatser och vill lära sig mer om hur man gör den lättare att använda och kan tjäna pengar på det.
  6. Variera texten. Det är bra om det finns en struktur på texten, men gör det inte för strikt. Variera texten. Använd punktlistor, citat, länkningar, fetmarkera viktiga ord (som jag gör), tabeller, bilder med mera. Det finns oändliga sätt att variera texten. Det är fantasin som sätter gränsen.

Har du några knep när du skriver texter?