Vad sägs om att starta en blogg som analyserar politisk retorik?

”Jag har en plan”, som Sickan skulle säga.

Jag vill starta en gruppblogg om politisk kommunikation med ett gäng andra som delar samma intresse. Tanken är att dra ned byxorna på låtsasargument som förs fram i den offentliga debatten. Ett exempel är detta om att förbjuda hålla i hand eftersom det leder till sex, som jag såg nyss (fast vi ska hålla oss till Sverige).

Vad ska vi blogga om? Ett givet ämne är såklart fallasier. När Reinfeldt eller Löfvén säger något märkligt bör vi plocka isär det. Vi kan också plocka isär argument som andra lägger fram i den offentliga debatten, till exempel på Newsmill, Rapport eller i DN. Om du tittar på nyheterna och tänker ”ingen kan väl ta det där ad hominem-argumentet på allvar?” så är du rätt person.

Vad ska vi INTE blogga om? Varken faktapåståenden (är påstående P sant eller ej?) eller ta ställning för eller emot ett parti eller ideologi. Det är inte undersökande journalistik eller opinionsbildning vi ska syssla med. Stilfigurer eller utformning och liknande är inte heller av större intresse (tycker jag, åtminstone).

Vilka ska blogga? Tanken är att samla fyra till sex personer med lite olika bakgrund. Det är bara bra om den ene är renrasig retoriker och den andre har vänsterprasslat med idéhistoria eller analytisk filosofi (eller något annat). Du bör såklart dela intresset för språk och politik och anse att politik bör belysas ur ett sådant perspektiv.

Vilka skriver vi för? Inte akademiker. Det är viktigt att påpeka att det ska vara enkelt och lättillgängligt som vem som helst kan förstå. Akademiker i ämnet förstår ju redan när en fallasi används i en debattartikel eller i en tv-intervju. Inläggen bör vara rätt korta, kanske en A4 eller två.

Tar det inte väldigt mycket tid? Inte nödvändigtvis. Jag har nästan alltid ett fullt schema, men genom att gå ihop ett gäng så blir det dels kontinuitet i publiceringen och dels lättar arbetsbördan på alla inblandade. Men det är viktigt att tänka på att det är ett hobbyprojekt. Vi gör det vi själva vill göra, i den takt vi vill.

Vem är jag? Jag är i första hand medievetare, men också patologiskt intresserad av politisk kommunikation, filosofi och retorik (liksom pragmadialektik). Jag har varit/är också redaktör för en del sajter och tidningar och skulle därför gladeligen ta på mig det övergripande redaktionella jobbet (försök stoppa mig!).

Inspiration kommer bland annat från Ekonomistas, en blogg där ett gäng nationalekonomer skriver korta och intressanta inlägg om samhället i allmänhet och ekonomi i synnerhet. Tänk dig Ekonomistas fast om politisk kommunikation.

Vad säger du? Kontakta gärna mig via Twitter eller e-post och berätta vad du tycker. Eller skriv en kommentar. Det jag skrivit ovan är utkastet till en idé som förhoppningsvis kan mynna ut i något intressant.