Varför heter Backend Media som det gör?

Lena på Kreafon ställde mig frågan varför Backend Media heter som det gör. En intressant fråga som jag aldrig förklarat tidigare, mer än muntligt.

Backend Media heter som det gör därför att jag ursprungligen började med att göra kortfilmer. I samma veva så började jag intressera mig för att bygga webbplatser och namnet Backend kommer från systemvetenskapen som jag överförde som en analogi till filmens värld.

Namnet är därför en symbol för två saker:

  1. Inom systemvetenskap delar man in datorsystem i front-end respektive back-end. Man kan enkelt uttryckt kalla det vi ser för front-end (exempelvis gränssnittet), medan det som sker i bakgrunden kallas back-end (databas och liknande).
  2. Eftersom Backend Media har en del film på dagordningen har jag tagit denna analogi till en filmproduktion. Regissör, filmfotograf och producent får symbolisera back-end (som inte syns) i motsats till skådespelare och scenografi som symboliseras av front-end (som syns).

Namnet Backend speglar alltså att jag arbetar ”i kulisserna” bakom kameran eller bakom webbplatsen. Tillägget Media specificerar helt enkelt vilken bransch jag jobbar i – eller rättare sagt lever i.

Ursprungligen försökte jag registrera namnet Voodoo Film men det gick inte igenom på grund av att voodoo var skyddat av Nvidia i USA samt ett tyskt bolag. Men jag är glad att detta hindrade mig då jag i dagsläget är mer nöjd med Backend Media eftersom jag har vidgat verksamhetsområdet. Voodoo Film, som är helt nischat på film, får därmed agera som varumärke för just webbplatsen Voodoo Film.

Tips: Du kan tävla med din företagsberättelse, Lena har boken Beautiful Business som pris .