Så gör du en marknadsplan på fem minuter

En marknadsplan är ett papper som säger hur du ska marknadsföra din produkt eller tjänst. Svårare än så är det inte, och det behöver inte heller vara så svårt att göra. Faktum är att den inte behöver bestå av mer än sju meningar.

  1. Vad ska kunden göra? Det första du ska skriva ned är vad du vill att din framtida kund ska göra. Ska han eller hon ringa och få en gratis konsultation? Eller kanske beställa en broschyr? Det viktigaste är att du inte skriver ”Köpa produkten/tjänsten” eftersom det är precis det som varje företag vill, och därmed inte ger något svar på hur det faktiskt ska gå till.
  2. Vad har du för fördelar? Var inte blyg. Berätta om allt som gör dig så bra. Det kan vara att din affär har öppet dygnet runt, du tänker på miljön, din webbplats är gjord av en prisbelönt webbdesigner etc. Gör alltså en lista med precis alla fördelar som du kan komma på. Stora som små. Välj sedan ut en eller högst två fördelar som skiljer dig från andra företag.
  3. Vilken är din målgrupp? Om du säljer pennor så har du en väldigt stor målgrupp med mängder av kontorsarbetare, men du kan försöka dela in dessa efter bransch och försöka hitta en dominant part. Det kan exempelvis vara journalister eller advokater som visar sig köpa mest pennor, och därför kan du försöka rikta in dig på dessa. Tänk efter!
  4. Vilka marknadsföringsaktiviteter ska du använda? Det finns mängder med olika sätt att marknadsföra ett företag. Det kan vara att skriva säljbrev, svara på frågor gratis, skriva artiklar som du ger bort till tidningar etc. Marknadsföring är inte bara annonsering eller reklam.
  5. Vilken är din nisch? Om det finns tio företag som producerar samma produkt kan du vara säker på att det ändå finns något som skiljer dem åt. De har olika nisch. Volvo gör bilar som är säkra, Nationalencyklopedin säljer omfattande kunskap och så vidare. Se till att du har en USP – Unique selling proposition.
  6. Vilken är din personlighet? Företags identitet eller personlighet är hur andra kunder ska uppfatta er. Blanda inte ihop det med bilden av hur ni vill att ni ska uppfattas, utan tänk på er faktiska personlighet. Vänlig, tillmötesgående, lojal och humoristisk kan vara attribut att tänka på.
  7. Hur stor är din marknadsföringsbudget? En bra tumregel är att räkna med en procentenhet av din totala försäljning. Låt säga att du lägger 20 % av din försäljning på marknadsföring. Sedan kan du dela in budgeten i tre steg; alla, prospekter och kunder. Då lägger du sedan 10 % av budgeten på marknadsföring som når ”alla” (exempelvis annonsering i en tidning), 30 % på prospekt som har hört av sig till dig och vill veta mer och sedan resterande 60 % lägger du på dina befintliga kunder. Det stämmer. Majoriteten av budgeten ska alltså gå till dina befintliga kunder. Marknadsföring slutar inte efter att kunden har köpt din produkt eller tjänst. Det är då den börjar på allvar.

Sådär. Det borde inte ta mer än fem minuter att skriva ihop och det blir förmodligen ditt viktigaste dokument om hur du ska marknadsföra din produkt eller tjänst.

Och du, kom ihåg att branschen du jobbar i är inte den du tror du jobbar i. Du jobbar i marknadsföringsbranschen först och främst. Sedan kan du erbjuda vilken produkt eller tjänst som helst.