3 oförskämt enkla affärsidéer som fungerar (och en bonus)

Den här listan ger inspiration till affärsidéer som är oförskämt enkla, ja till och med pinsamt enkla. Men de fungerar. Förhoppningsvis kan det ge dig inspiration till att det faktiskt inte behöver vara något avancerat med att driva företag. Det räcker bara att man löser ett problem, vare sig det är ett som finns i ute världen eller som är skapat av efterfrågan av din produkt. (Vilket drömscenario!)

Filma en brasa och sälj dvd:n. Bras- och akvarium-tv har blivit populärt tack vare intåget av den platta tv:n. Kostnaden för att producera en timme lång videosekvens med ett par vedträn som brinner är oförskämt liten. Marginalkostnaden är också den oförskämt liten. Kanske ackompanjerad till en Mozartklassiker.

Kranvatten på flaska. Vi människor köper vatten på flaska trots att vi har ett av världens bästa kranvatten. Det är idiotiskt att köpa vatten på flaska, egentligen. Men vi gör det ändå. Man kan göra som Loka och Ramlösa och ta källvatten, eller som Coop och sälja vanligt kommunalt kranvatten. Priset skiljer dem åt, knappast smaken.

Miljörörelsen har dock, mycket riktigt, uppmanat folk att dricka kranvatten i stället. Men där finns en annan affärsidé: att sälja eller ge bort vattenflaskor med din logga på.

Ta betalt för support. Red Hat gör det och var kanske till och med pionjärer. Svenska MySQL likaså (eller amerikanska med tanke på uppköpet av Sun). De ger bort en suverän produkt helt gratis som dessutom är open source. Sedan tar det betalt för att hjälpa människor använda det.

Apropå att ge bort saker gratis så finns det ett litet företag i Kronobergstrakten som ger bort en skrivpärm till studenter på Växjös universitet. I den finns reklam för lokala företag inom de områden studenterna pluggar. Snacka om en produkt som gynnar alla parter!