90 % av besökarna läser bara, medan 1 % bidrar aktivt

Tidigare har jag skrivit att 1 % av medlemmarna står för majoriteten av innehållet när det gäller forum, wikis och andra typer av sociala webbplatser.

Jakob Nielsen skriver i sin senaste kolumn att 90 % av besökarna bara läser, 9 % bidrar med lite innehåll och 1 % av besökarna står för nästan allt innehåll. Läs hela kolumnen: Participation Inequality: Encouraging More Users to Contribute.

Han har också ett tips på hur man får bukt med detta problem, alltså att få de där 90 % att bidra mer: Det går inte.

I stället kan man minska det genom att:

  • Gör det enklare att bidra med innehåll. I stället för att tvinga användaren att skriva en lång recension kan han eller hon sätta ett betyg på en film.
  • Gör bidragsgivande en bieffekt. När man köper något på Amazon bidrar man automatiskt till ”Folk som köpt denna bok har också köpt…”.
  • Låt användarna redigera, inte skapa nytt. Det är betydligt enklare att ändra en text än att skapa en helt ny från scratch.
  • Belöna. Ge någon form av belöning. Personligen är jag emot kontanter eftersom det då blir lite av ett jobb för hobbyister (läs om det i första länken i denna artikel). Det är bättre att ge bort någon form av status (till exempel en guldstjärna i profilen) eller något annat av värde, till exempel en prenumeration på en bra tidning om det ämne som webbplatsen berör.
  • Framhäv viktiga bidragsgivare. När besökarna får bidra till innehållet på webbplatsen blir det naturligtvis ett stort signal-till-brus-förhållande. Med andra ord, det verkligt bra innehållet kommer att drunka bland det sämre. Det gäller att hitta sätt att framhäva pärlorna bland svinen.