1 % av medlemmarna står för majoriteten av innehållet på ett forum

1 procent av medlemmarna på ett demokratiskt forum kommer att stå för majoriteten av innehållet. Detsamma gäller alla typer av sociala medier eller tjänster där användarna kan skapa och styra över innehållet.

Genom att analysera besöksstatistik från Wikipedia framgår följande:

  • 50 % av alla redigeringar på Wikipedia görs av 0,7 % av användarna.
  • 1,8 % av användarna har skrivit mer än 72 % av alla artiklar.

Man brukar säga att:

  • 1 % står för att skapa innehållet på en samlingsplats (community), till exempel genom att starta ett nytt ämne.
  • 10 % kanske deltar aktivt, svarar på ett ämne.
  • 100 % konsumerar och drar nytta av grupperna ovan.

Då kommer man till frågan: Ska man ge dessa enprocentare betalt? ”Talang borde inte arbeta gratis” och ”Den största belöningen är kontanter” är några av argumenten som talar för ersättning.

Men man måste komma ihåg att det är en hobby. Att skriva på forum, skriva och rätta artiklar på Wikipedia eller lägga till artiklar hos Digg är en hobby som de flesta gör av ren glädje. Det enda krav kommer från de själva eller medlemmarnas förväntingar. Att ge dem pengar innebär att de gör ett jobb för ett kommersiellt företag. Och då försvinner hobbyn, kraven ökar och det kan uppstå en hieraki – klasskillnader.

Det är användarna som behöver makten att påverka, och att ge varje användare en liten bit av makten är det bästa sättet att göra det på, menar en del. Det ger dem en känsla av ägarskap eller medborgarskap. Den makten kan vara mer värd än pengar.

Källor: The 1% Rule: Charting citizen participation och The problem with paying One Percenters