Nu har jag anmält webbhotellen till Konsumentverket

När man säljer en produkt eller tjänst till en konsument måste man ange priset med momsen inräknad. Det gör inte de flesta webbhotellen.

Till och med det webbhotellet jag använder skriver inte ut momsen. Det är något man får räkna ut själv. Enligt Prisinformationslagen ska pris vara uttryckna i kronor, inbegripet mervärdesskatt och andra skatter.

Det är alltså inte tillåtet att skriva att webbhotellet kostar 100 kronor i månaden, om det slutliga priset är 125 kronor med momsen inräknad. Det är olagligt om man riktar sig till konsumenter.

Så här ser min anmälan ut som jag skickade till Konsumentverket:

Anmälan av marknadsföring, avtalsvillkor, prisinformation eller farlig produkt

Hej!

Jag vill rikta uppmärksamheten mot alla de webbhotell som finns på marknaden i dag. Många av dem riktar sig till konsumenter, men på grund av den hårda konkurrensen visas inte priserna inklusive moms. Alternativt kan man själv få klicka på en länk som heter ”Visa priserna inklusive moms”. Det är ju bättre, men fortfarande inte lagligt enligt prisinformationslagen 2 §.

För att ta två exempel på företag som erbjuder webbhotell och visar pris utan mervärdesskatt:

Då företagen jag anmäler dels är mina leverantörer, och dels erbjuder bra tjänster vill jag inte avslöja deras namn.

Mvh,
Peter Dahlgren
Backend Media
www.backendmedia.se

Eftersom Konsumentverket är en statlig myndighet blir mitt meddelande en offentlig handling som registreras i deras diarium. Om du vill kan du följa upp ärendet.

(Dessutom kan man få det översatt till valritt språk. Det fick jag lära mig i humorprogrammet Hej domstol! i Sveriges Radio P3. ;))

Uppdaterat 2 november: Backend Media segrar över webbhotellen: nu visar de priserna med moms!