Konkreta skäl till varför flash suger som webbplatser

Tidigare i veckan blev jag kallad ignorant eftersom jag sågade webbplatser i flash. Jag tänkte bemöta kritiken.

Jag valde att ta några få argument om varför flash suger så otroligt hårt, men det verkade inte ge effekt. Därför kommer här en längre lista på övertalande argument.

Först vill jag påpeka att det faktiskt går att göra det jag tidigare hävdat inte skulle fungera. Alltså att öppna i nytt fönster, spara en länk ”som mål”, bokmärka och så vidare. Men det måste man bygga in i flashapplikationen.

  • Det går inte att söka. I min webbläsare har jag en sökfunktion som innebär att jag kan söka efter ord eller fraser som står på webbsidan. Kan flash det?
  • Webbläsaren fungerar inte. Har du flash blir din webbläsare överflödig eftersom vardagliga uppgifter måste läggas i flashapplikationen i stället (till exempel öppna ett nytt fönster, spara länkar, bokmärka och så vidare). Därför kan du skrota din webbläsare och bara installera flash och surfa på nätet. Det borde i teorin fungera lika bra.
  • Gränssnittet blir inte standardiserat. Att göra en flashapplikation innebär att man själv måste lägga in menyer för högerklick (eller har jag fel?). De kommer alltså att bli olika för varje flashapplikation jag besöker. I nuläget har jag fiffiga saker som Search web for ”flash” när jag markerar och högerklickar på ett ord. Den menyn kommer endast upp om flashskaparen har lagt in den funktionen.
  • Tilläggsprogram blir verkningslösa. Jag använder Firefox och en hel del tilläggsprogram. Bland annat så blockerar jag reklam som jag tycker är opassande och irriterande. Hur ska mina tilläggsprogram fungera i flash?
  • Ingen separation mellan innehåll och presentation. Använder du css vet du vad det handlar om. Vi ska inte blanda html-kod som formar utseendet på en webbsida, utan det sköter vi med css i stället. Vi kan därför göra en webbsida som fungerar för alla upplösningar, i en mobiltelefon, handdator, på en datorskärm (uppenbarligen…) och i sökmotorer. Html + css är en universallösning som är tänkt att fungera överallt. Kan flash det? Nej, inte än i alla fall.
  • Beroende till ett företag. Html är en fri standard utvecklad av en branschorganisation utan kommersiella syften. Flash är utvecklat av företaget Macromedia som mer än gärna ser att flash tar marknadsandelar.
  • Dåligt stöd för skärmuppläsare. Trots att version 6 av flash var ett bra steg framåt är stödet för skärmuppläsning fortfarande sämre än klassisk html.
  • Sökmotorer hittar inte. Vi ska heller inte glömma att sökmotorer inte kan indexera innehållet fullt ut. Är det en risk värd att ta i dagsläget? En kompletterande webbplats i html fyller väl knappast någon funktion då? Samma sak – fast med html. Kunde inte html användas från början då?

Argument för webbplatser helt i flash lyder som följande (plockat från de kommentarer jag fick till mitt tidigare inlägg om flash):

”Man kan förladda delar av sidan så att sidan inte behöver laddas om för att uppdatera ett element”

I dag erbjuder nätleverantörerna uppkopplingar på upp till 24 Mbit per sekund. Vad skulle man behöva förladda med en sådan uppkoppling?

”I princip alla sidor gjorda i flash renderar korrekt i alla webbläsare.”

Det gör pdf-filer också. Men de är gjorda för tryck eller pappersutskrifter. De har därför begränsad spridning. En html-sida fungerar på papper likaväl som den fungerar på nätet.

”Flash ger större frihet att skapa attraktiva designer.”

Jag vet inte om jag kan hålla med om detta. Däremot så har jag fått känslan av att det är betydligt lättare, framför allt med animation.

”Formulär kan ge dig infomation om felaktigt ifyllda fält i realtid, i stället för att som är mycket vanligt med html-formulär, behöva gå tillbaka och fylla i flera fält om igen.
[…]
Med hjälp av t ex tooltips och röstguider kan även mer kompicerade applikationer göras mycket användarvänliga.
Listan kan göras lång.”

Det håller jag med om. Det är väldigt användarvänligt att ge feedback omedelbart när användaren skriver in fel telefonnummer eller liknande. Men det kan göras med AJAX också.

Röstguider (gärna med tillhörande bilder eller animation) är också ett väldigt bra exempel där flash används i sitt yttersta. Men behöver man konstruera en hel webbplats i flash för detta? Nej. Det räcker med en helt vanlig html-sida där röstguiden är det enda som är gjort i flash.

Flash är bra. Ingen tvekan om det. Men det är inte tillräckligt bra i dagsläget för att hela webbplatser ska kunna byggas i det. Inte på långa vägar. Dessutom tycker jag det är lustigt att flash härmar allt man kan göra i html. De uppfinner hjulet igen. Men det är ju bara min åsikt.