Underbara flash (eller hur jag lärde mig att blockera fanskapet)

Flash är ett otyg. Det är bara i vägen, suger bandbredd och saknar all form av tillgänglighet. Eller hur?

Det är därför jag blockerar flash. Folk vet inte hur det ska användas. Det används till att göra hela webbplatser i. Det är ungefär som att komma till en webbplats som säger ”för att se den här webbplatsen måste du ladda ned det här programmet och köra”.

Flash är inte webbsidor. En webbsida är en html-sida med en egen adress. På den finns det länkar som jag kan ta mig vidare på. Jag kan klicka på vilken länk jag vill, i vilken ordning jag vill och jag kan välja att öppna en länk i ett nytt fönster om jag vill. Eller kanske ”spara mål” eller lägga ett bokmärke på en speciell sida. I en flash-applikation (för det används ju ibland som applikation, snarare än ett interaktivt element) fungerar inget sådant.

Hur ska då flash användas? Jag tycker att flash ska användas för att göra något som inte kan göras med webbsidor. En animation. En bilmotor som visar hur cylindrarna arbetar. När man behöver det där lilla extra helt enkelt. Att bygga en webbplats i flash är inte ”det där lilla extra”. Det är ren idioti.

Ställ dig en enkel fråga innan du lägger till flash på din webbplats:

Kan jag göra det här lika bra med html i stället?

Ett bra exempel:

Animation som visar hur en bilmotor fungerar och dess cylindrar.

Ett riktigt dåligt exempel:

Bredbandsbolaget kör med splah-screens i flash. Det kan likaväl göras i vanlig html.