Så planerar och bygger du en stor webbplats

Vill du bygga en stor webbplats? Det första du inte ska göra är att slänga dig på tangentbordet och börja knacka html. Inte än. Det är bättre om du först planerar vad du ska göra.

1. Bestäm din budget. Det behöver inte kosta ett öre att göra en stor webbplats, men det kan däremot ta lång tid. Bestäm i förväg hur mycket tid och energi du vill lägga ned.

2. Vem ska använda webbplatsen? Det är helt avgörande för vem du gör webbplatsen och ditt syfte med den.

3. Bestäm webbplatsens delar. Samla ihop ett gäng människor och spåna om alla tänkbara saker du kan göra med webbplatsen. Ta in alla idéer. Sedan börjar slakten.

Du kan använda en metod som kallas Moscow. Det är en lista på saker du vill ha, fast prioriterad.

  1. Must have (M). Det som måste finnas på din webbplats för att fungera.
  2. Should have (S). Det som borde finnas på din webbplats.
  3. Could have (Co). Det som kan finnas på din webbplats, men som inte är nödvändigt.
  4. Won’t have (W). Det som inte ska finnas på din webbplats.

Det är lätt hänt att alla saker hamnar på Must have eller Should have. Men var hård mot dig själv och välj endast det som verkligen är nödvändigt. Tanken är ju att du ska prioritera.

4. Skapa en struktur. När du har en färdig lista på vad som måste finnas på webbplatsen är det dags att skissa på en struktur. Det är faktiskt svårare än man kan tro, och det är här du bestämmer hela upplägget för din webbplats. Lägg mycket energi på detta!

Struktur med boxar

Några vanliga misstag vid strukturering är:

  • Bunta ihop samma typ av filer. Om du surfar in på en webbplats är du troligtvis inte intresserad av att gå till en avdelning som heter ”pdf-filer”. Men besökare är inte intresserade av filtyper, utan av ett ämne. En avdelning om musik kan innehålla alla möjliga typer av filer (ljud, video, pdf, flash och så vidare).
  • Spegla den egna organisationen. En meny med länkar som ”Policy”, ”Försäljning”, ”Marknad”, ”Kunder” och så vidare. Det är anpassat efter företagets interna organisation och det gör ingen besökare någon nytta. Lägg upp det efter besökarens behov i stället. Vad ska besökaren göra när denne kommer till webbplatsen?

Ta alla delar du bestämt dig för att använda på webbplatsen (Must have). Lägg dessa i olika högar och försök sedan sätta ett namn på varje hög. Namnet bildar sedan avdelningens namn, till exempel ”Sport, ”Nöje”, ”Inrikes” och ”Utrikes” för en dagstidnings webbplats.

5. Hur hänger allt ihop? Din struktur börjar ta form. Då är i alla fall en del av strukturarbetet gjort. För det kommer mer. Allt måste även hänga ihop, och på olika sätt. Vi människor fungerar ju på olika sätt, och då är det alltid bra med flera ingångar till samma material. Det kallas att man korslänkar och det är faktiskt rätt mycket arbete. Men det är mödan värt.