Skriv gärna otydligt och dölj viktiga funktioner

Det måste ha varit ett mål när Smålandsposten byggde sin webbplats.

Vill du ladda ned en fil? Självklart vill du det. Det lockar Smålandsposten nämligen med. Titta själv:
Skärmdump av smp.se - konstigt ordval
En mer lämplig rubrik hade varit ”Videoklipp från festivalen”. Men de ska ha plus i kanten för att de tydligt illustrerar att länkarna går till ett videoklipp av något slag. Det görs både med hjälp av en ikon och texten ”webb-tv”.

Att kunna hitta rätt är viktigt. Det kan sökmotorn Google hoppa upp och sätta sig på. Men det tycker inte Smålandsposten och har därför valt att placera sökfunktionen väl dold i sin meny:
Skärmdump av smp.se - dold sökfunktion
Det är roligt att de kategoriserat sökfunktionen som en tjänst. Det säger tydligt att de utformat funktionen efter deras eget sätt att se på saken, och inte besökaren. En besökare vill ”bara kunna söka”.

Sökfunktioner ska placeras högt upp, ha en bred ruta (just det, en ruta som man kan skriva direkt i, och ingen länk) så att man kan skriva in minst tre medellånga ord. En tumregel: se till att du får plats med ”Får jag plats med detta?” i sökrutan. Därefter ska knapparna döpas till vad som händer när man klickar på den. Skriv ”Sök” och inget annat.