Könsskillnader i utbildning och examen

Vilka utbildningar får kvinnor och män sin examen ifrån? Det har jag längre undrat och presenterar därför lite statistik kring andelen kvinnor och män på svenska universitet och högskolor från förra året som jag plockat fram.

Kort och gott kan man sammanfatta det med att nästan 8 av 10 examina på grundnivå och avancerad nivå delades ut till en majoritet kvinnor.  Tänk på att den siffran gäller för de olika typerna av examina i grafen nedan.

Klicka på bilderna för en större version.

Tittar man i stället på antalet examina totalt så är det 49 941 kvinnor och 28 052 män under 2018, det vill säga 64 procent kvinnor.

Vilka ämnen doktorerar män och kvinnor i?

Där brukar könsskillnaderna beskrivas som jämna om man tittar på alla doktorander som började doktorera under 2018 (1 552 kvinnor samt 1 525 män). Tittar man däremot på respektive ämne så framträder könsskillnader även där, vilket framgår av grafen nedan.

UKÄ har förvisso rapporter om jämställdhet där de visar några utvalda utbildningar och könsandelen inom dessa, men den senaste är från 2016 och få av dessa rapporter, eller andra UKÄ-pubikationer för den delen, visar alla utbildningar.

Metod

Jag har använt följande statistik från UKÄ genom att ladda ned deras CSV-filer:

Jag har utgått från de ämnesindelningar som finns i dessa filer och jag har ingen aning om hur väl de stämmer överens med verkligheten, det får man fråga UKÄ om. Det finns exempelvis ett stort antal svenska utbildningar med okänd examen eller universitet (de saknar värde helt enkelt), vilket är märkligt. Dessa okända utbildningar och examina har jag tagit bort från graferna ovan.