Sammanfattning motherfucker. Do you use it?

På nätet finns det tonvis med information. Så hur hittar man rätt bland alla texter? Man läser sammanfattningen först.

Och det är just det som är problemet. Sammanfattningar är en utrotningshotad art som förtjänar ett värdigt liv. Att kunna sålla ut rätt information från felaktig blir viktigare ju mer information som finns tillgänglig.

När det gäller bloggare är det få som faktiskt beskriver vad som komma skall, en sammanfattning eller ingress, i början av sina fem sidor långa texter. Vi får helt enkelt läsa en bra bit in i artikeln innan vi förstår vad det handlar om. Och tid är inte direkt något som vi kan få mer av – dygnet har bara 24 timmar.

Ju fler som använder sammanfattning, desto snabbare går det att upptäcka om artikeln är värd att läsa. Det är inte bara en service till dina läsare, det är också ett sätt för sökmotorer att fånga en beskrivning av hela din text på ett litet utrymme (som i sin tur ses av potentiella läsare i sökresultatet).

Så vad skriver man i sammanfattningen egentligen? Vad din text handlar om helt enkelt. Om du har svårt att formulera ett komplicerat område på några få meningar kan du fundera på ett svar på frågorna vad, var, vem, när, hur eller varför.

Att skriva bra rubriker är förstås också viktigt liksom att formatera inläggen så att innehållets struktur tydliggörs, vilket gör att dispositionen och stringensen i innehållet blir lättare att ta till sig.

Då har jag bara en sak till att säga: Sammanfattning motherfucker. Do you use it?