Dagens ord: igloooordning

igloooordning (substantiv)

Normalt skriver man maximalt två bokstäver av samma tecken efter varandra i det svenska språket. Vi säger inte jobbbil om vi pratar om bilen vi använder i jobbet, utan jobbil. Eller ännu hellre, om vi kan hitta ord för att undvika den formen av stavning för att minimera konstigheterna skriver vi mycket hellre firmabil.

Men i svenska språket finns några ord som faktiskt måste skrivas med samma fyra bokstäver i följd för att betydelsen ska gå fram. Ett av dem är igloooordning som syftar på en igloo som inte städats och är i oordning.

Om tätorten Boo i Nacka kommun befinner sig i oordning skulle man kunna säga Boooordning. Men det är inte direkt något praktiskt ord, och det är förmodligen vid ytterst få tillfällen man skulle få användning av ordet. Risken för missförstånd vid de tillfällen det används är uppenbar.