Posten får ett första beröm för sin Skickaguide

Posten.se har som alla webbplatser på nätet successivt utvecklats från en otämjd best till en numer fullt funktionsduglig arbetshäst. Min kritik har varit hård genom åren:

Men nu får man passa på att ge lite beröm, för nu är det berättigat.

De har nu lanserat en tjänst som kallas Skickaguiden. Och för enkelhetens skull så skriver de direkt under rubriken vad det är frågan om: ”Välkommen till Skickaguiden, här räknar du enkelt ut hur mycket det kostar att skicka din försändelse”.

I helgen har jag köpt tre begagnade böcker av den enkla anledningen att jag behövde dem fortare än kvickt till en universitetskurs. Det som sammanförde de tre köpen var att två av de tre säljarna var tvugna att kolla upp portopriset och sedan återkomma med ett slutligt pris. Den ena säljaren hade däremot postens lista över portopriser, som även finns online – men bara som en pdf-fil.

Nu kan de, utan att ringa eller åka till postcentret, på ett enkelt sätt räkna ut priset för en försändelse. Det är häpnadsväckande att en sådan funktion inte funnits tillgänglig tidigare, eller åtminstone i ren text direkt på hemsidan utan att behöva ladda ned .

Det statliga posten borde vara betydligt mer öppnare och lägga ut sina portopriser i xml-format som är tillgängliga för alla. På så vis kan alla integrera uppgifterna i sina applikationer och kanske framför allt begagnatmarknaden som Blocket och andra sidor bättre kan räkna ut priset för produkterna de saluför. Förutsatt att man anger vikt förstås.