Skatteverket lägger ut prototyp av ny webbplats med bättre huvudmeny

prototyp.skatteverket.se kan du se den nya versionen av Skatteverkets webbplats. Upplägget påminner väldigt mycket om en av mina egna webbplatser.

Skatteverket

Bland annat har menyn överst nu fått en mening i stället för det fullkomligt meningslösa alternativet ”Startsida”. Det är onödigt eftersom det är enda alternativet. Det är praxis att länka logotypen till startsidan och därför faller användningsområdet för en meny med ett enda alternativ. Som dessutom är en återupprepning.

Indelning privat och företagande är klassisk och framför allt logisk. Till skillnad från Trygg-Hansa så hamnar man direkt på privat-avdelningen. Man slipper splash-screen där man måste göra ett aktivt val. Det är ditt jobb som webbutvecklare att göra val åt majoriteten av besökarna. Sedan ska resterande, i det här fallet företagarna, enkelt kunna byta.

Skatteverkets projektgrupp frågar även vad vi (det vill säga webbutvecklare i allmänhet) anser om att ha en till flik som heter ”Startsida” och ha information från de tre nuvarande flikarna. Jag tycker det är det en dålig idé. Startsida är för mig ett överflödigt begrepp i stil med ”Övrigt” som tyder på en bristande kategorisering. Nu vet jag att så inte är fallet med Skatteverket, men jag tror nog mer på att göra tre snarlika flikar med samma innehåll.

Man går till Skatteverket i ett specifikt ärende. Senast i tisdags beställde jag ett personbevis. Därför väljer jag, och troligtvis fler än jag, snabbt det alternativ som motsvarar mitt mål med besöket. Därför tror jag att samma innehåll på både fliken privat och företag är en god idé.

Ett annat alternativ är förstås att inte använda ordet ”Startsida”, utan i stället ”Nyheter”. Det inbegriper mer rättvist vad det egentligen handlar om. Dessutom är det lättare att kommunicera ”nyheter med lite smått och gott vid sidan om” i stället för ”startsida med allt möjligt”. Rent användbarhetsmässigt då alltså.