Värst just nu: hd-dvd knäckt och koden sprids på nätet

Kopieringsskyddet till hd-dvd är knäckt och sprids på nätet. Det är en 16-siffrig hexkod. Företrädarna för hd-dvd skickar nu ut hot om anmälan om inte koden tas bort, eftersom den enligt DMCA inte får publiceras.

Problemet som uppstått är att skaparna bakom Digg, där innehållet helt och hållet är uppbyggt av användarna själva, valt att censurera och ta bort koden. Detta upprör å det grövsta och användarna protesterar genom att massposta den i kommentarer, som nya nyheter och kritisera Digg för hindrande av yttrandefriheten. Det spekuleras redan i om det här är slutet för Digg.

Det här är extremt intressant, tycker jag. Den vanliga makten har förskjutits från centrala redaktioner till användarna. Nu får vi se konsekvenserna av det i en intressant situation, och det kan vara en lektion värd att läggas på minnet.

(Det lustiga med kopieringsskydd är att de endast besvär de som verkligen köper mediet ifråga. De som piratkopierar hindras ju inte av det – men det är en annan historia.)

Mer om fenomenet:

Jag följer utvecklingen av det här löpande.

Uppdatering 1: Digg viker sig för användarna. ”But now, after seeing hundreds of stories and reading thousands of comments, you’ve made it clear. You’d rather see Digg go down fighting than bow down to a bigger company. We hear you, and effective immediately we won’t delete stories or comments containing the code and will deal with whatever the consequences might be.”

Uppdatering 2: IDG väljer att inte publicera koden och påpekar i en artikel om varför de inte gör det. I samma veva publiceras koden i ett av deras nyhetsbrev. Snacka om att ha noll kommunikation i de egna leden.