Fem podprogram om webbutveckling

Jag lyssnar regelbundet på ett tjugotal podprogram, främst från Sveriges Radio, men här är några favoriter inom webbutveckling. Än så länge har jag inte hittat någon på svenska som håller hög kvalitet, men när jag gör det så dyker de upp här, var så säker!

CMS Advisor. Här får du tips om hur du bygger och sätter publiceringssystem i drift. I de gågna programmen varvas guider och intervjuer om bland annat arbetsflöde, priset för ett publiceringssystem, vad man ska tänka på när man utformar det eller funderar på att skaffa ett själv. CMS Advisor produceras av Lisa Welchman och är den mest välproducerade av de fem. Programmen är korta, kärnfulla och uppdateras ungefär en gång per månad.

Effective Web Site Secrets. Basic Susan kallar programledaren sig och fokuserar på just enkel webbdesign. Susans företag arbetar tydligen med att producera och sälja mallsidor. Men podcasten handlar inte enbart om webbdesign utan oftast om hela processen att bygga webbplats. Uppdateras inte så regelbundet och ljudkvaliten är något skiftande, men innehållet är helt klart intressant.

The Web 2.0 Show. Podcast med nästan bara intervjuer med kända personligheter inom webbvärlden, till exempel webbdesignern Dan Cederholm och Jeff Veen från Google. Fokuserar på den nya webben (om man nu kan kalla det så) med allt vad det innebär.

Web Axe – Accessibility Tips. Med rubriker som ”Alt-attributes – use them damn it!” så ger den här programmet råd och tips för att bygga mer tillgängliga webbplatser. Kunskapen är hög men presentationen av den är lägre. Det är med andra ord lite ostrukturerat och verkar babbla från huvudet. Men som den junkie jag är måste jag givetvis lyssna på den för det. 😉

Web Design Podcast (Boagworld). Två britter debatterar om det mesta inom webbutveckling. Några ämnen som debatterats är ”Working with style guides” och ”Creating a great search facility”. Avsnitten kommer ofta, kan vara upp mot en timme långa och innehåller mycket matnyttigt. De inleder de första tio minutrarna med dravel om vad de gjort och inte gjort, men av någon anledning blir det underhållande också. Avslappnad stämning, men de har svårt att komma till saken (vilket de själva också inser). Innehållet är dock mycket bra.