Amazon inte längre förebilden för e-handel

Jakob Nielsen har i sin Alertbox i dag skrivit att Amazon inte längre är förebilden för design av e-handelswebbplatser.

Nielsen skriver att Amazon fungerat bra därför att det är en av de största nätbutikerna på nätet. Att vara störst innebär att Amazon kunnat sätta standarder för hur saker och ting ska fungera. Om mindre nätbutiker kopierat detta sätt så får besökaren mindre problem att handla eftersom de känner igen sig. (Ungefär som i nätets barndom, de som utformade webbsidorna då lade grunden till hur vi använder det i dag, även om det givetvis utvecklats sedan dess.)

Så har det fungerat fram tills nu, säger Nielsen. Amazon har ändrat för mycket på sin webbplats att de i stället bryter mot konventioner som blivit vanliga på nätet. Vi förväntar oss alltså att det ska fungera på ett visst sätt, medan Amazon gör tvärtom.

Amazon har alltså blivit sämre därför att:

  • För mycket skit på sidorna. För varje sak man lägger till på en webbsida blir det svårare att hitta det man verkligen ska göra. Köpa böcker.
  • Sökfunktion som söker på hela nätet. Om en användare vill söka på nätet så går de till sin favoritsökmotor. Inte Amazon.
  • Annonser bland sina böcker gör naturligtvis att de tjänar mer pengar, men samtidigt kanske kunden inte köper Amazons egna böcker. Låter det logiskt?
  • Dåligt gränssnitt vid kategorier för speciella produktsidor. Samma stuk används på en produktsida för böcker som för plasmaskärmar. Det är två olika produkter som behöver visas annorlunda, men Amazon strömlinjeformar alla produkter till samma utformning och det ger därför problem med användbarheten.
  • Dålig integration mellan internationella webbplatserna. Amazon finns i flera länder, men det finns inget sätt att veta om en bok finns i ett land närmare dig, om du inte söker efter den själv.
  • Amazon kommer i flera förpackningar. Andra företag använder deras programvara. Det framgår inte tydligt att Amazon inte står bakom andra e-handelsplatser. Eller tvärtom.

Men Amazon har fortfarande sina ljusa stunder, menar Nielsen. Men helheten är inte vad den en gång varit.