Förenkla ditt jobb med en personlig wiki

En personlig wiki är en anteckningsbok på steroider. En One notebook to rule them all om man så vill. Organisera dina tankar, kodsnuttar, friljansjobb eller dela filer mellan datorer. Lägg wikin på nätet och nå den överallt. Eller samarbeta med kollegor. Det är det bästa jag gjort.

Jag har en helvetes massa Word- och Excelfiler på datorn, prydligt organiserade i kataloger som tydligt beskriver vad de innehåller. Men de flesta är inaktuella och innehåller bristfällig information. Vill jag läsa ett dokument måste jag installera Office, köra igång besten och låta den äta systemresurser likt en varulv på ett dagis, för att med nöd och näppe hosta fram de där fem siffrorna jag behövde minnas. Om jag inte varit smart nog och spara dem i OneNote, ett riktigt smart anteckningsverktyg. Som ligger på den andra datorn förstås.

Wiki kiwi

Men nu har jag bytt. Till en wiki på nätet. Där kan jag göra samma sak – och mer därtill, fast från vilken dator som helst utan att installera ett hungrigt monster. Jag ska visa varför det är en god idé att överge dina program, textdokument och i viss mån e-post för att arbeta mer effektivt och snabbare med en wiki.

17 saker du kan göra med en wiki

En personlig wiki är praktiskt eftersom vi gör allt på nätet. Det är dessutom besvärligt att organisera information som man behöver både hemma och på jobbet. Men organisering på nätet behöver inte vara svårt. Speciellt inte med en wiki om du frilansar, kollaborerar i ett projekt eller behöver en smart plats för att spara information åtkomlig från flera datorer.

Det finns flera fördelar med en wiki:

  1. Anteckningar. En wiki är i sin enklaste form ett utmärkt verktyg för att spara anteckningar.
  2. Kodsnuttar. En wiki är perfekt för att spara code snippets för programmerare som jobbar i flera miljöer eller både hemma och borta.
  3. Att göra-listor. Eftersom det går snabbt att lägga till och ta bort information går det även smidigt att upprätthålla en enkel att göra-lista. Praktiserar du GTD, Getting Things Done, blir det ännu enklare.
  4. Projekthantering. Planera ditt projekt från koncept till färdigställande. Lägg till uppgifter, gör en tidsuppskattning och lägg till anteckningar och bilder. Det finns inget enklare sätt att organisera det.
  5. Dokumentation. Lägg inte manualer eller dokumentation i filer och ladda upp på nätet. Lägg texten direkt i wikin. Informationen ändras så snabbt att den tryckta manualen blir omodern innan trycket har svalnat.
  6. Checklistor. Har du något som du gör ofta? Skapa en checklista så att du inte glömmer något och ser till att det genomförs konsekvent varje gång. Lägg det i wikin och glöm det aldrig mer.
  7. Planera ett event. Konferenser och möten fungerar utmärkt att planera över wikin. Skapa flera sektioner och låt flera personer lämna idéer, bilder, kontaktinformation, anteckningar och mycket mer.
  8. Håll reda på frilansjobb. Om du frilansar är det ett perfekt system för att dokumentera dina frilansjobb. Skriv ned antalet timmar du jobbat åt en kund, datum, arvode och andra anteckningar.
  9. Håll reda på fakturor. Precis som ovan kan du hålla reda på dina utgående fakturor och när de ska betalas. Har du inget annat system för att göra det är wikin ett perfekt alternativ.
  10. Mål. Det gäller både mål i ditt privatliv och yrkesliv (och för all del studentliv). Problemet med att skriva ned mål på papper är at vi ofta glömmer dem. När du ändå har allt på wikin är det lättare att lägga även målen där, vilket gör att du förmodligen sneglar på dem oftare. Och det är ju bra så att du behåller fokus.
  11. Kontakter. Om du inte har hittat en bra applikation för att hålla reda på dina kontakter och adresser kan wikin stå till tjänst.
  12. Virtuellt skrivbord. Om du använder flera datorer och behöver en plats att arbeta ifrån är wikin inget dumt val. Har du rapporter eller artiklar du behöver skriva kan du hålla informationen där. Om du föredrar att skriva i ett riktigt ordbehandlingsprogram kan du ladda upp filerna i stället.
  13. Ett ställe för filer. Skicka inte dokument via e-post längre! Lägg upp dem på wikin och dirigera dina användare dit. Du får automatisk versionshantering på köpet, så det blir betydligt lättare att hålla reda på gamla och nya filer vilket underlättar samarbetet.
  14. Referenser. Har du dokument, instruktioner, länkar, guider eller kod som du behöver titta på ofta? Lägg dem på wikin så att du aldrig mer behöver springa iväg (eller surfa) och leta.
  15. Dirigera kunderna dit. Om du frilansar och har kunder som då och då behöver uppdaterad information eller hjälp är det perfekt att ge dem adressen till en wikisida. Där kan de sedan följa uppdateringarna kring projektet.
  16. Sök. Förutom att manuellt organisera informationen i kategorier har wikin en sökmotor. Det gör det enkelt att all information bara är ett knapptryck bort.
  17. En plats för allting. Wikin kan användas till allt som är beskrivet ovan. Den är betydligt mer mångsidig än något annat verktyg på nätet och låter dig samla all information på ett ställe – vilket är viktigt för att hålla sig organiserad och att faktiskt använda verktyget. Ju färre verktyg, desto större chans att du faktiskt använder det effektivt.

I nästa del kommer jag att beskriva hur du installerar MediaWiki för att bygga ett Wikipedia för ditt liv i ettor och nollor. Fast med skillnaden att bara du eller dina kollegor kommer åt din wiki. Håll ögonen öppna!