Efter FRA kommer ett nationellt DNA-register

Den största inskränkningen i en demokrati i modern tid har ägt rum. Sverige slogs inte bara ut ur fotbolls-EM utan också från den parlamentariska arenan. Minns den 18 juni då riksdagen klubbade igenom FRA-lagen för att skapa ett Stasi som vida överträffar forna DDR.

Nu vill regeringen att PKU-registret ska få användas av polisen (direktiv 2008:71). Blodprov från 3,3 miljoner svenskar födda efter 1975 finns lagrade. När det begavs var tanken att använda det till forskning, men regeringen ser naturligtvis en stor potential till att jaga brottslingar med detta DNA-register.

Man undrar vad det är som händer. En borgerlig regering med så kallade liberaler lägger förslag efter förslag som stinker unken gammelkommunism. Plötsligt har vänstern blivit partiet som försvarar liberala värden. Var gick det fel? Sverige förblöder och alliansen kommer med blodförtunnande medel som medicin.

En liberal är inte för massavlyssning. Krig är inte fred. Slaveri är inte frihet. Avlyssning är inte integritet. Det är nyspråk. Den värsta sortens demagogi.

Det är inte okej att en brottsling som är skäligen misstänkt för grova brott har större rättssäkerhet i fråga om avlyssning än någon Svensson som skickar e-post eller ringer ett samtal.
Andelen röstboskap i riksdagen är påtaglig. När partipiskan och karriärstegen är viktigare än grundläggande mänskliga rättigheter kan vi vara säkra på ytterligare inskränkningar och ändamålsglidningar. De små stegens tyranni.

Man ansluter inte hela folkets kommunikation till en statlig avlyssningscentral. Man gör bara inte det. I synnerhet inte till en myndighet som i SVT medger att de redan nu bryter mot lagen och dessutom ägnar sig åt kartläggning av svenskar med kontakter utomlands. Konstellationer som ägnar sig åt olagligheter brukar kallas ”organiserad brottslighet”. I Sverige instiftas i stället lag av händelsen som tidigare ansågs vara ”oreglerad”.

”Att införa några extra säkerhetsföreskrifter i FRA-lagen är som att legalisera våldtäkt men kräva att kondom används. Det är fortfarande ett våldsamt och oacceptabelt övergrepp till att börja med.” Föregående kommentar påpekar det bisarra spelet för gallerierna som spelats upp i svensk riksdag.

Trots att försvaret säger att det ingalunda finns någon hotbild så menade försvarsminister Sten ”Tomhylsan” Tolgfors att hela befolkningen måste avlyssnas för att svenska trupper i Afghanistan ska kunna skyddas. Vad?! Står han inför våra lagstiftare och hävdar att en paramilitär motståndare på andra sidan planeten sitter och planerar angrepp genom telefon och e-post till Sverige? Hotbilden mot soldaterna är störst i Afghanistan, men där hjälper knappast avlyssning, fastslår försvarets terroristexpert Magnus Norell. De islamistiska nätverken använder brevduvor och papperslappar. Terrorister som vill skada samhället undviker elektronisk kommunikation. De enda förlorarna på övervakningen är således vi själva.

Betydligt fler dör i bilolyckor. Men en terrorist ses som ett hot vars enda sätt att stoppa är att ta ifrån vår frihet. Tänk om det kunde resoneras likadant när folk dött i en bilolycka. Tänk om farliga vägar byggdes om i lika snabb takt som FRA-lagen påtvingades svenska folket.

Centerpartisten som med gråten i halsen lyckades skicka lagen på återremiss kallade det “Ett stort steg framåt”. Han har rätt. Det är ett stort steg framåt in i övervakningssamhället. Vi skyddar vår demokrati genom att ta bort den. Fantastiskt. Välkomna till Stasi 2.0.

Denna debattartikel finns även på Smålandspostens hemsida.