11 myter och deras sanningar

Jag är mycket för vetenskap. Det använder jag som rättesnöre i mitt liv, bland annat vad gäller intag av mat och hur mycket sömn jag bör få. Men ibland tror vi oss kunna något, när det i själva verket är en seglivad myt.

Som dessa myter:

1. Socker gör barn hyperaktiva
Socker skadar tänderna och är ohälsosamt. Men det finns inga studier som visar att socker skulle göra barn hyperaktiva.

2. Du får mask i magen om du äter snö
Det finns inga maskar i snö. De överlever inte kylan. Man kan bli sjuk av att äta snö med bakterier i, men man får inte mask i magen.

3. Du blir förkyld om du glömmer mössan
Det finns ett visst samband mellan kallt väder och förkylning, men det är inte så enkelt som att man blir sjuk bara för att man går ut utan jacka. Vanligaste orsaken till förkylningar är virus som sprids bäst inomhus.

4. Du skadar ögonen om du läser i mörkret eller sitter för nära tv:n
Det finns ingen forskning som styrker detta alls. Om man läser i dåligt ljus kan man däremot bli trött i ögonen, men det är inte farligt. Man ökar inte risken närsynthet heller.

5. Sväljer du tuggummit ligger det i magen flera år
Tuggummi följer den vanliga vägen som all annan mat. Däremot är tuggummit intakt när det kommer ut.

6. Om du äter kalkon blir du dåsig
När du ätit sätter kroppen igång att bearbeta och smälta födan. Blod- och syretillförseln till hjärnan kan då minska, varpå du blir dåsig. All bastant mat kan därför göra dig dåsig.

7. Mobiltelefoner i sjukhus är farligt
Det finns inga som helst tecken på att mobiltelefoner ger effekt eller störningar på elektronisk sjukvårdsutrustning.

8. Naglar och hår växer efter döden
De växer inte efter döden, men däremot kan huden dra samman efter döden, vilket gör att det ser ut som att naglarna har växt.

9. Vi använder bara tio procent av hjärnan
Det är aldrig någon del av hjärnan som är helt inaktiv. Myten föddes när en bedragare försökte sälja en vätska som skulle öka hjärnkapaciteten.

10. Du bör dricka minst åtta glas vatten om dagen
Vi får i oss vatten från mat, juice, mjölk och även kaffe. Att lägga till 2,5 liter vatten utöver det är inte nödvändigt. Myten kommer från en rekommendation i National Research Council 1945 om att dricka 2,5 liter vatten om dagen. All vätska vi får i oss räknas, inte bara vatten.

11. Håret växer snabbare efter rakning
Varken vax eller rakning får det att växa snabbare. Däremot kan det upplevas som tätare precis när det växer tillbaka, men inte när det blir lite längre.

Källa: Så lurar vi våra barn, Medical myths, Sex stora myter om din hälsa.

Du hittar fler myter på faktoider.nu.

Gillade du artikeln?
Få senaste artiklarna direkt i din inkorg. Jag skickar aldrig spam.
 • ”Vi får i oss vatten från mat, juice, mjölk och även kaffe. Att lägga till vatten ovanpå det är inte nödvändigt.”

  Kanske inte absolut nödvändigt för alla, men det skadar inte.
  Och eftersom så många lider av uttorkning så ofta skulle jag hellre rekommendera folk att dricka åtta glas vatten, än att övertyga dem om inte dricka något vatten alls.

  Trevligt att du har börjat blogga aktivt igen föresten! 🙂

 • Ah! Skrev fel. Det jag menade var att det inte är nödvändigt att lägga till 2,5 liter vatten ovanpå det, som anses vara den sammanlagda kvantiteten vi bör få i oss. Vi bör alltså få i oss 2,5 liter vatten (vätska). Sedan om det sker via kaffe, mat, suga på en björkkvist eller genom att dricka vatten är mindre intressant.

  Tack för ditt kritiska öga! 🙂

 • Jon

  Och om man sett vad en kokosboll faktiskt gör med ett barn så skulle jag vilja ifrågasätta det första påståendet.

  Visserligen kanske de inte blir hyperaktiva enligt ordets bemärkelse men nog fasen blir det fart på dem a la ”Daddy day care” med eddie murphy 🙂

  Sen vill jag minnas ett avsnitt av the nanny där barnen var helt omöjliga, och så fort mamman tog bort den dagliga enorma godispåsen så blev det lugnare, inte perfekt men det gjorde barnen bearbetningsbara.

  Så det låter mer som sockerindustrin ligger bakom, som antagligen äger tandkrämsföretag för att oskadliggöra det hemska hål-i-tänder-påståendet 🙂

 • anonym

  hahahaha.
  så sköön 😉
  men jag har hört att man FÅR mask i magen.
  en lång och tunn mask. de äter det du äter , så du blir typ smalare , haha låter lite dumt men aah 😛

 • Erica

  Det kallas binnikemask 😉

 • Fröder

  Till kommentar 1. Det kan vara skadligt att dricka för mycket vätska då en för stor mängd vätska kan bidra till en allvarlig sjukdom (vatten sjuka/vattensjuk).

  Kommentar3
  , Godis gör inte barn överaktiva men det ökar deras blodsocker(som med alla människor som djur) och ger dem snabb energi. Godis kan också vara beroendeframkallande, därav reaktionerna i FILMEN the nanny. Socker har också en dålig inverkan på tankött och emalj. Så alltså ingen ”konspiration”.

  Till anonym
  Binnikemask kommer inte från snön då den inte skulle överleva(precis som Peter sa). det finns heller ingen näring i snö då snö bara består av fruset vatten. Masken finns och äter en del av det du får i dig. Den kan växa till att bli1-3 km lång.

 • Fröder

  För övrigt så är det roligt att se en ”smart” person diskutera om vad som händer i filmer.

 • nyfiken

  vet inte ens hur jag kom in på denna sida… men är det på riktigt?? kan masken bli så lång?? fyy va äckligt!! hur vet man om man har det.. =/ börjar bli rädd efter det inlägget 🙂 mvh

 • Mats

  1-3 Km? hyfsat överdrivet, se http://sv.wikipedia.org/wiki/Binnikemask för fakta om masken 🙂

 • empiri

  Fakta? Från wiki? Kul kille.

 • Emil

  Fakta? Ifrån Internet i allmänhet? kul kille.
  ALLT på Internet är utan ordentlig källa, vem som helst kan ha skrivit vadsomhelst.
  Har jag fel så förklara hur någon kan på bevisa deras påstående på Internet.
  Jag säger inte att man inte kan lita på information ifrån Internet, det är ett val man gör, men det finns ALLTID en chans att den information du hittat på Internet är falsk.

 • Erik

  Att masken skulle växa till att bli 1-3km lång skulle kräva mer fysisk yta än vad vi består av, till och med om vi skulle ta ut alla befintliga organ, muskler och ben så skulle den inte få plats. Tänk efter själv innan du spottar ur dig massa falska påståenden.

 • Sebastian

  visst blir barn hyperaktiva av att äta socker, vuxna också från den delen, det har jag hört sedan jag var 10 år gammal att det är så

 • Så påståendet att barn blir hyperaktiva av just socker är sant, därför att du har hört det sedan du var tio år gammal?