Användningstester avslöjade brister på sverige.se

Här följer ett axplock från några nyheter om användbarhet som jag tycker bör uppmärksammas. Efter ett ganska långt uppehåll med min rss-läsare tog jag till slut tag i ångesten och gick igenom alla tusentals nya inlägg. Knappen ”Mark all as read” fick användas många gånger. Den som inte skrivit en slagkraftig rubrik fick inte min uppmärksamhet.

Användningstest förbättrade startsidan på sverige.se

Webbplatsen sverige.se gjordes om och till grund låg ett användningstest som visade vilka problem webbplatsen brottades med. Användarna tyckte exempelvis att det var svårt att förstå rubriken ”Axplock” och hittade inte fler kategorier än de som visades på startsidan.

Pragmatic Architecture: User Interface

Från Microsofts arkiv kommer en artikel om att bygga gränssnitt för distribuerade applikationer, det vill säga en applikation som är uppdelad i komponenter i olika miljöer.

Fundamentally, any user interface is going to be made up of five parts: style, implementation, perspectives, cardinality, and locality.

Skärmfilmare

Tommy tipsar om Bulent’s Screen Recorder som är praktisk vid användningstester. Den ska spela in vad som händer på skärmen inklusive ljud. Den kan också spela in video synkroniserat med skärmen.

Design Pattern Library

Yahoo har en väldigt bra översiktlig guide till olika designmönster; kalender, brödsmulor, navigering med flera. (Designmönster innebär att man visar upp lösningar – metoder – på olika problem inom programutveckling och informationsarkitektur.)

Usability Testing. Oh, The Things You Can Learn

Jared skriver om att användningstester inte ska göras i slutet av processen, eftersom man då måste ha en fungerande produkt och att man då har missat många steg på vägen.

Usability tests can’t tell you everything you need to know to make every decision right. However, if you pay attention to all the clues, you can learn a tremendous amount.