Varning för ord som slutar på s

Du skriver dem säkert omedvetet. Ja, orden som förpestar din text och gör den otydlig och tråkig. Gör en liten förändring i ditt skrivande och få fler personer som läser det du skriver.

Om du inte hört talas om aktiva och passiva meningar; då är det hög tid nu. Skriver du passivt blir din text genast otydlig och tråkig att läsa. Ta fram texten du skrev senast. Hur många ord hittar du som slutar på s? Förmodligen en hel del.

Nu är det dags att du får lära dig hur du undviker ord som slutar på s. För att göra detta underlättar det om du förstår varför de uppstår. Svaret är enkelt. Du har inte tänkt igenom vem som är subjektet i meningen. Eller med andra ord: vem det är som gör något. Låt mig visa två exempel på meningar. En passiv och en aktiv.

Blommorna vattnas en gång om dagen.

Här är ett typexempel på en mening där varningsklockorna ska börja ringa. Meningen är passiv och den innehåller ett ord som slutar på s. Vem det är som gör något förblir okänt för läsaren. Det kan vara en automatisk vattenspridare, fastighetsskötaren eller någon helt annan. Meningen kan enkelt förbättras. Ställ frågan: vem är det som vattnar blommorna? Jo, det är Lena. Bra, då utgår du från Lena när du skriver om meningen som aktiv:

Lena vattnar blommorna en gång om dagen.

Vad vinner du nu på detta förutom ett s mindre? Texten blir inte lika anonym. Det kan hända att det i vissa fall är skönt att gömma sig bakom passiv meningsbyggnad. Men inte för ofta. Ibland är det befogat att använda enstaka passivum. Någon passiv mening här och där är nödvändigt för att få en varierad text med bra rytm. En aktiv text är alltid roligare att läsa. Den blir mer levande och den byråkratiska känslan försvinner. En trevligare och mer lättläst text helt enkelt.

Så här gör du steg för steg:

Hitta subjektet genom att ställa frågan: vem gör något? Svaret är början på din mening. Skriv ner det. Fyll på med de resterande orden i meningen. Kontrollera att meningen bara har ett budskap.

Text: Jörgen Johnsson