Ska jag skriva dom, de eller dem?

Håll i dig nu för detta är svårt. Det måste vara svårt eftersom så många blandar ihop de och dem. Nu får du en gång för alla veta hur du förbättrar oddsen att skriva rätt.

Det är tabu att skriva dom. I mindre fina sammanhang är dom fortfarande flitigt använt. Det kan vara i mejl, chattsamtal eller på debattforum. Vid andra tillfälle passar det inte alls att skriva dom. Anledningen till att dom fortfarande används ibland kan vara svårigheten med att veta när det heter de eller dem.

Om du är osäker kommer här en hjälpreda som kallas vi/oss-testet. Det är lättare att höra när det ska vara vi eller oss, än när det ska vara de eller dem. Det du gör är att prova byta ut de mot vi och dem mot oss. Kommer du fram till att vi passar bäst, då använder du de. Passar oss bättre in väljer du istället dem. Det finns emellertid en del fraser testet inte fungerar på. I dessa fall kan du lugnt använda de, för då blir det oftast rätt.

vi/oss-testet i korthet:

 1. Prova ersätta de/dem mot vi/oss.
 2. Vi byter ut du mot de.
 3. Oss byter du ut mot dem.
 4. Välj det alternativ som låter rätt.
 5. Är du osäker blir det oftast rätt om du väljer de.

Fakta: De är subjektsform, precis som: jag, du, han, hon och vi. Dem är objektsform, några andra sådana är: mig, dig, honom, henne, oss och er.

Text: Jörgen Johnsson

Gillade du artikeln?
Få senaste artiklarna direkt i din inkorg. Jag skickar aldrig spam.
 • Det är inte riktigt så enkelt. Se artikel av språkvårdaren Catharina Grünbaum:

  Dom är å andra sidan den rätta formen när man åberopar de diffusa andra som inte är vi. ”Dom däruppe, vi här nere”, löd titeln på en av Günther Wallraffs böcker. Det bör heta Dom djävlarna! men det kan inte heta annat än De aderton.

 • Och enligt Nationalencyklopedin har vi haft ordet ”dom” sedan äldre fornsvensk tid. Det står inget om att det skulle vara ett vardagligt ord.

 • Jörgen Johnsson

  Självklart får du skriva hur du vill. I dagsläget är det Svenska språknämnden som ger rekommendationer i språkfrågor. Sedan hur du väljer att följa deras råd är upp till dig.

  Språklådan om att skriva dom.

 • h

  Men vad ska man skriva då!!?? dom eller dem??

  De eller dem är ju lätt! men dom eller dem???

 • R

  ”Dom” är talspråk och bör inte skrivas. Använd De eller Dem i skrift.

 • Sanna

  Jag tycker det var ett jättebra tips!! Jag kommer nu aldrig att skriva fel på ”de” eller ”dem”!!! Och jag håller med om ”dom”, det använder man aldrig i skrift!

 • VIctoria

  Vad ska jag skriva här:

  Pengarna måste finnas på ditt konto, gör dom inte det så bla bal…

  Ska det står de iställer för dom?

 • Mikael

  ”De” tror jag passar bäst. Är subjektform. Man skulle skriva ”gör jag” snarare än ”gör mig” vilket är ett enkelt sätt att hitta rätt form, tror jag iaf… Rätta mig om jag har fel!

 • Skrev just om det här, inte ens min lärare kan skillnaden! Jag blir galen.
  En dom är något som faller. Domaren slår med klubban så har du fått din dom. Inget mer. Herre gud.
  Domherre, domstol, domare.

 • Likadant gör många felet att skriva
  ”Han är äldre än mig”
  Där ska det vara jag, tro det eller ej.
  Likadant i engelskan
  ”He’s older than I”
  ”Han är äldre än jag”

 • ”Än mig” eller ”än jag” är i princip valfritt.

  http://www.spraknamnden.se/sprakladan/ShowSearch.aspx?id=id=27068;objekttyp=lan

 • akiz

  prova sätt ÄR efter så vet du vad du ska välja.

  -Han är äldre än mig ÄR= fel
  -Han är äldre än jag ÄR= rätt

  Det är alltså inte i princip valfritt.

 • akiz

  ett annat ex är

  -Han gör det bättre en jag.

  Då sätter du ordet GÖR efter också så vet du vilket det ska vara.

  -Han gör det bättre än jag GÖR-rätt
  -Han gör det bättre än mig GÖR-fel

  eller tex
  -Du kan det bättre en jag KAN-rätt
  -Du kan det bättre en mig KAN-fel

  Hoppas ni förstår vad jag menar.

 • Observer

  akiz, du läste inte artikeln som Peter Dahlgren länkade till, va?

 • Kaveh

  Artikeln säger inte att det är valfritt att välja mellan ”än mig” och ”än jag”, det säger bara att det är fritt att välja vad man menar med meningen. När man valt betydelse så måste man skriva rätt dvs. antingen ”än jag” eller ”än mig”.

 • Frida Lundell

  DEM

 • Melt

  DOM! ;-P

  Intressant artikel!
  Dock anser jag att ordet ”Dem” är en styggelse och bör med alla tillhands stående medel bekämpas!!

  Varenda gång jag ser ordet ”dem” nedskrivet riktigt knyter det sig i magen, nuförtiden skriver jag ”dom” i alla precis sammanhang även om det enl. språkliga regler skulle vara ”dem”.

  Att någon försoffad nisse/nissar har bestämt att de vet bäst, och att det skall heta ”dem” är inget jag fäster särskild stor tyngd vid.
  För inte särskilt längesen hette det t.ex ”hufvudstaden” även om det ej heller hade någon förankring i hur ordet egentligen uttalades, och får jag som jag vill går ordet ”dem” samma öde tillmötes.

 • Bosse

  Språklådan svarar på hur man kan resonera och välja i många fall men inte alla. Det är t ex inte valfritt i meningen ”Anna skulle hellre välja dig än mig.” Där måste det bli ‘än mig.’ Sen har de dessutom fel när de påstår att ALLA säger ”Hon är mer insatt i frågan än sina arbetskamrater.” Men de får ju ha fel om de vill.

 • Tobbe Schill

  Har två frågor. 1.) Vari ligger felet när man säger ”Hon tycker jag är snygg”. Vem tycker vem är snygg? I tal framgår det av betoningen om jag tycker att hon är snygg eller om hon tycker att jag är snygg. Klart jag vet hur jag kan uttrycka det i skrift så det tolkas rätt, men är det fel o skriva så här?

  2.) Om man släpper alla hämningar och ger sig hän, borde det väl bli i skrift: ”Jag hänger mig.” Fast jag är ju inte självmordsbenägen, jag är ju bara glad. =)

 • Olov

  Är du osäker – skriv hellre dom istället för att välja fel mellan de och dem. Ett dem där det ska vara de ser riktigt vidrigt ut. Så skriv rätt, eller skriv dom om du är osäker.

 • Manne

  Ersätter man verkligen något mot något annat? Ersätter man inte något med något annat?

 • Janne

  Observer – läste du själv artikeln som Peter länkade till?
  Jag tyckte Akiz verkade ha koll på läget. Artikeln handlade väl mer om bruket av som och än än om de och dem. (Puh!)

 • Johan Kåhrström

  ‘Anledningen till att dom fortfarande används ibland kan vara svårigheten med att veta när det heter de eller dem.’

  Nej, anledningen till att dom används (inte ‘fortfarande används’) är att man i talspråk inte skiljer på de och dem, utan rätt och slätt säger dom.

  För övrigt hade jag tidigare inga problem att veta vilken som skulle användas var, men på senare år har jag börjat tappa känslan för det. Första gången jag insåg att folk hade problem med det var för 10 år sedan när jag vikarierade på en högstadieskola, och upptäckte till min förvåning att väldigt få elever hade någon koll alls. Lite sorgligt att jag själv börjar få problem, men å andra sidan ser jag det snarare som att ‘dom’ kommer försvinna allt mer, just eftersom ‘de’ och ‘dem’ sällan eller aldrig används i talspråk.

 • Det är för mig självklart med svenska språkets species. Medans andra dagar lyckas jag inte äns med att få ordet grammatik på tungan!
  Mvh
  Tina Cederborgh

 • Fläskläpp

  Vill bara påpeka att du skrivit fel i ”vi/oss-testet”. Där står:
  2. Vi byter ut du mot de.

  Men det bör rimligtvis stå:
  2. Vi byter du ut mot de.

  /Språkpolisen 2

 • Tusen tack för detta, det var precis vad jag behövde! (och till och med jag förstår Nu har jag massa jobb inför mitt arbete med min ”bok” =)

 • ”Dem som skrivit…..” är ett exempel på fel grammatik. ”De som skrivit…” är korrekt. Jag ser mer och mer felaktig användning av dem, de och dom. Exempel: ”jag följde efter dem….” är korrekt användning av dem. Kan människor, t.o.m. de som gått igenom skolutbildning med godkända betyg i ssvenska, inte använda ”dem” eller ”de” på korrekt sätt, är det bättre de (dom) skriver ”dom”. Dubbelsuck för okunskapen som ökar.

 • Stort tack för inlägget och alla kommentarer!

  Hade väldigt bra koll på ”de” och ”dem” när jag var yngre, men precis som Johan Kåhrström, så har jag fått problem på senare år. Jag har dock väldigt stora problem, så tipsen här ovan var verkligen välkomna 🙂

  Tack!

 • Moxie

  @Rebecca utan räkor:
  Vad säger din lärare om särskrivning….?..;)

 • Moxie

  @Dubbelsuck:
  Kan bara hålla med. Som jag antydde i mitt förra inlägg så är särskrivning en annan farsot som tagit ordentlig fart. Man ser ofta skrämmande exempel i forum och faktiskt även i dagstidningar ; ”Kanon bra, hel sjukt, samman fatta, ljus hårig…”
  Det framkallar rysningar varje gång.
  Dessutom är det ofta en källa till missförstånd. Onödiga sådana.

 • q

  Problemet tycks ha uppstått i samband med att en hel generation på ngt sätt plötsligt kommit på att ”dom” inte är ok skriftspråk enligt gammal hävd och inte insett att ”dom” används istället för ”de” och inte istället för ”dem”. Det där är ju inte en smaksak som vissa hävdar utan det blir syftningsfel eller helt obegripliga meningar. Visst är språk dynamiskt, nya ord tillkommer, andra faller i glömska och stavningar ändras men grammatiken bör ju vara någorlunda statisk om man ska förstå innebörden i vad som sägs

 • Ulf Bäckström

  Hmmm…om man skriver en artikel f;r att l;ra ut grammatik, kan det vara bra att skriva grammatiskt korrekt själv.

  ”Vid andra tillfälle passar det inte”

  ”Prova ersätta de/dem mot vi/oss.”
  I detta fall skall det vara ”Prova att”. Utelämnandet av ”att” – är en annan epidemi, vitt spridd bland kanske i synnerhet journalister. Dessutom ersätter man ”med”, inte ”mot”. Man b y t e r ”mot”.

 • Ulf Bäckström

  Ber om ursäkt om det ö och det ä, vilka inte hittade fram från mitt engelska tangentbord.

 • ylva

  Kan alla särskrivningar komma ifrån engelskan?

 • jack

  jag behöver verkligen hjälp, jag vet inte hur ska jag använda de hära alls, ens, väl och ju i meningarna

 • Illwill

  Jack, om du använder ord som ”hära” så kan jag glädja dig med att du inte behöver lära dig hur man använder de/dem. Din mening var i stort sett omöjlig att läsa, även för de som klarade av att jobba sig förbi ”hära”. Mitt råd till dig: gå till biblioteket och låna ett femtiotal böcker (skrivna på svenska) och läs dem alla. Sluta SMS:a, sluta läsa DN/Aftonbladet etc och få en känsla för hur vårt språk ska se ut.

 • jean banan

  Man får skriva precis som man vill. Huvudsaken är att man blir förstådd.

 • Hej!

  Läs gärna En liftares guide till galaxen, där använder översättaren flitigt ”dom”.

  Mvh Bergsprängaren

 • Emma

  Ett annat tips: Om man översätter till engelskans they och them så blir det också lättare att se hur man skall skriva de/dem.

  T.ex

  Dem gick till skolan
  Them went to school

  = fel, det skall vara:

  De gick till skolan
  They went to school

 • ante

  Hur blir det då i: ”Dom nätter jag var vaken, läste jag böcker”?

  Vi/oss testet fungerar inte där.

 • Glenn

  Lägg märke till andra stycket uppifrån.
  En typiskt skånsk felskrivning.
  ”Vid andra tillfälle passar det inte att skriva dom.”
  Samma sorts felskrivning fann jag på en skylt hos skattemyndigheten i Ystad.
  ”Skatteärende”
  Håller för övrigt med om att det ser förjävligt ut med.
  -Jag tycker dem fotbollsspelarna är bra.

 • IamDavej

  Men egentligen heter det ”jag har 24 år” som i spanskan. Svenskan är felaktig. Man är ju inte ett antal år eller hur? Man är bara människa. Man har år i erfarenhet.

 • Christel

  Dum fråga kanske; men kan inte enkelt förklara de/dem skillnaden med att det ska vara DE om det är fråga om personer och DEM om det är fråga om saker/ting osv?? Eller är jag helt fel på det?

 • Lingo

  Off topic @42 (som också var off topic förstås):

  Märkligt påstående. Man är väl en massa saker, som blåögd eller längst i klassen t ex. En av termen ‘är’:s funktioner är mao att uttrycka egenskaper hos subjektet. Som att vara 24 år (en egenskap som jag dessvärre inte längre besitter 😉

  Tanken att ett språk ‘har fel’ är hela den rätt märklig, såtillvida att den lyckas med att uttrycka det den ska det vill säga. Jag kan säga ‘jag är blåögd’ eller ‘jag har blå ögon(färg)’ och uttrycka samma sak. På vilka grunder skulle det ena vara rätt och det andra fel?

 • Anton

  Vilken hemskt förvirrad tråd…

 • Peter Eriksson

  Förstår mer och mer att Svenska grammatiken är svårast i världen. Med alla dessa regler hur man får/ska skriva och hur man ska säga, är ett stort skämt.
  Ord som inte stavas som dom uttalas, man får inte skriva på vissa sätt för det har några bestämt att det är inte fint nog. O som uttalas som å, Å som uttalas som o, Ä som e, E som Ä osv. Vilken självupptagen egotrippad ”#¤”#¤ kom på detta att det skall vara bestämda former som skiljer sig i tal och skrift. Det retar mig till vansinne varje gång jag ser en översättning på en film där dom använder dem istället för dom. Det är väl för …… ett talat språk dom använder när dom pratar, hur man då kan komma på att skriva dem när dom säger dom i filmen är galet bara i sig själv. Så länge alla förstår vad man skriver så låt Svenska språket i tal och skrift som var man använder vara som det är utan en massa regler som ändras hela tiden.
  Vi talar knappast samma språk idag som vi gjorde på 1200 talet. Vi stavar inte på samma sätt idag som på 1800 talet osv. Ta bara ordet och som stavades ock för inte så länge sen, vem kom på iden att ändra på det, gjorde det lättare för någon, knappast.

 • Tisen

  #46 ‘och’ och ‘ock’ är två ord med olika betydelser. Om man skulle använda ‘ock’ idag skulle det vara ekvivalent med ‘också’. Anledningen till att man bytte stavning på ‘ock’ som i ‘och’ var väl(kan jag tänka mig) för att ordet ‘ock’ var tvetydigt och kunde betyda både ‘och’ och ‘också’

  Det finns inga källor bakom mitt påstående men jag vet att ‘ock’ också betyder ‘också’ och inte bara ‘och’ även om det kanske inte används så flitigt på det sättet längre.

 • Flugan

  @IamDavey:
  Jag är 24 år gammal heter det egentligen, därav din förvirring. Jag har levt i 24 år är förstås också rätt.

 • Error

  Något jag har länge uppmärksammat mig om är att folk väldigt ofta tenderar till att ge personligheter till döda ting.

  Det skrivs ofta ”De, dom, dem” till saker som glasögon, skor och många andra livlösa saker.

  När jag skriver mail eller gör inlägg så använder jag mig av ”De” för personer och ”det” för saker. ”dom” använder jag för personer när jag pratar eller chattar. Vad anser ni om det här sättet att hantera kommunikationen?

 • Hans

  Varför ska allt behöva göras så otroligt komplicerat?
  Man avslutar alltid meningar med ”dem”. I övrigt är det bara ”de” som gäller.

 • Anna

  Jag brukar vara bra på detta, men har antingen fått hjärnsläpp, bott för länge i Norge, eller inte fattat riktigt. Heter det ”För de som..” eller ”För dem som..”? ”För vi som…” eller ”För oss som..”, ”For they who…” eller ”For them who…”? Jag lutar mot ”de” (vi/they), men är inte hundra.

 • Richard Rättrådig

  ”Vid andra tillfälle” – borde väl skrivas:

  – Vid andra tillfällen…!?!

  alt – Vid annat tillfälle.

 • lyckat

  ens*

 • Helegobb

  De/dem är pluralformen även för döda ting.

 • Helegobb

  ”Jag är 24 år” är ju egentligen ett slarvigt sätt att säga ”Jag är 24 år gammal”. Då blir det logiskt 😉

 • Helegobb

  Riktigt så enkelt är det dessvärre inte. Trodde också det förut, men det har snarare med subjekt och objekt i meningen att göra, har jag för mig.

 • Helegobb

  Bara dem används aldrig.

 • Aria Céleste

  Norske her!
  Hehe, dette er vel ikke noe vanskelig og no å lage noe stort ut av? x)
  I Norge har vi offisielt 2 skriftspråk (bokmål og nynorsk), samt utrolig mange dialekter.
  Når man skriver bestemmer man da om man vil skrive rent en av skriftformene eller skrive som man selv ønsker (med dialekt og slang). Sisnevnte brukes jo ikke i aviser, bøker og slikt selvfølgelig (dog det finnes bøker som er skrevet på dialekt).
  Vi har også utallige ord for dette (dom, de, døm, dei osv.), men bare ”de” (bokmål) og ”dei” (nynorsk) er offisielle, resten er dialekt. Det er jo slik det er i svensk også, hvor ”dom” er dialekt eller kan bli sett på som en selve uttalelsen av ”de” (lik som ”engasjement” uttales ”engasjemang”, eller som at ”energi” kan bli riktig uttalt både som ”enershi” og ”energi”).