9 suveräna webbapplikationer för dig som bygger webbplatser

Under de år man byggt webbplatser har man funnit en del trotjänare till webbapplikationer (script) som man ofta använder, eller som helt enkelt är något utöver det extra.

Jag har samlat 9 favoriter som jag tycker du bör känna till. Allt är såklart gratis, och mycket open source. Open source är bra! 🙂

  1. Statistik: AWStats. Det är viktigt att analysera statistik för att se hur besökarna rör sig på webbplatsen, men också för att förstärka egot när man ser att besökssiffrorna stiger. AWStats är hur som helst en mycket bra kandidat till detta. Annars rekommenderar jag Google Analytics, men den installerar du inte själv på servern utan du bara klistrar in en html-snutt. Kräver perl.
  2. Publiceringssystem: Drupal. Jag har testat mängder med CMS baserad på öppen källkod men ingen kommer i närheten av Drupal. Jag tycker att Mambo och liknande system är byggda av nördar för nördar. Jag vill ha ett Content Management System med betoning på content, inte system. Drupal i sig är väldigt flexibelt, men fler använder Mambo och Joomla. Kräver php och MySql.
  3. Projektstyrning: activeCollab. Är ni ett gäng personer som arbetar på ett gemensamt projekt räcker inte e-post. activeCollab hjälper dig med uppgiftslistor, milstolpar och liknande. Det är utformat i samma enkla utförande som Basecamp, av det väldigt omskrivna webbföretaget 37signals. Det är dock i utvecklingsstadiet så var försiktig. Men jag vet att det kommer att bli bra. 😉 Kräver php och MySql.
  4. Wiki: MediaWiki. Flera miljoner användare kan inte ha fel. MediaWiki är den programvara som driver uppslagsverket Wikipedia. Jag tycker det är bra att satsa på mjukvara med en stor användarbas, det garanterar att produkten kommer att leva länge och problem som uppstår finns ofta redan förklarade. En wiki kan användas till mycket, men det största skälet är om du vill att flera personer ska ha möjlighet att ändra eller utveckla samma innehåll. Kräver php och MySql.
  5. Annonser: phpAdsNew. Att visa annonser på webbplatsen är ingen konst med phpAdsNew. Du kan dela in webbplatsen i annonszoner och styra annonsvisningarna tidsmässigt och mycket mer. Det går även att sköta annonser för flera webbplatser i phpAdsNew. Kräver php och MySql.
  6. Blogg: WordPress. Att blogga är numer en folksport och ska du enbart satsa på det är WordPress ett bra alternativ. Enkelt, intuitivt gränssnitt och bra kod som spottas ut. Om du däremot funderar på att bygga en komplett webbplats rekommenderar jag Drupal, som också kan blogga. WordPress kräver php och MySql.
  7. Forum: phpBB. Ska jag vara ärlig så föredrar jag ett särskilt betalforum framför gratisvarianterna, men phpBB är ett av de äldsta och största gratisforumen som finns. Enkelt att installera och köra igång. Många säkerhetsluckor har upptäckts, men vad jag vet så ska de vara åtgärdade. Kräver php och MySql.
  8. Versionshantering: Subversion. Knackar du kod behöver du något sätt att hålla ordning på ändringarna, och kanske låta andra personer jobba parallellt med andra delar av koden samtidigt. Subversion finns både som server, dit du ansluter klienter (kort och gott: spara allt på en dator och låt andra datorer hämta därifrån) eller som en enda klient/server (allt på din egen dator). Man kan säga att Subversion är efterföljare till CVS. Fungerar på Windows, Linux, Mac OS med flera.
  9. Sökmotor: Fluid Dynamics Search Engine. Har du en stor webbplats som är svår att överblicka kan en sökmotor underlätta. Fluid Dynamics Search Engine har mängder av inställningsmöjligheter och låter dig dessutom se statistik över vilka fraser och ord som användarna letar efter mest. Jag har skrivit ett inlägg om denna sökmotor tidigare. Kräver perl.