Skriv alltid rubriken först

På senare tid har jag alltid börjat med att skriva rubriken först. Varför? Det ska jag berätta.

Ofta har man en idé om vad man vill skriva om. Man börjar skriva om det lite smått. Efter ett antal stycken kommer man på mer saker och utvecklar texten efterhand. Nackdelen är att man lätt går ifrån den urspungliga idén och börjar skriva om mer saker.

Till slut kommer jag på så mycket att jag inte längre vet hur jag ska få plats med allt, och dessutom hur det ska läggas upp.

Därför väljer jag att skriva rubriken först. Rubriken fungerar som ett löfte till läsarna. Problemet med löften är att de är lätta att ge, men är svårare att uppfylla.

Genom att skriva rubriken först, har jag fördelen att framgångsrikt kunna infria löftet. Det klassiska är att man skriver rubriken efter att man skrivit texten. Att försöka infria ett löfte som du inte har gett ännu, är därför svårt.

Men hur ska en bra rubrik se ut då? Skriv den ultraspecifikt i stil med ”Så får du 53 % fler läsare till din blogg”. Det är så jag gör, och det kommer jag att skriva om mer senare. Se där, ett löfte! 😀

(Via Copyblogger där jag stulit idéen till inlägget.)

Gillade du artikeln?
Få senaste artiklarna direkt i din inkorg. Jag skickar aldrig spam.
 • Jag skriver alltid rubriken sist och jag skriver i regel ett 50-tal rubriker innan jag bestämmer mig för en. Inte alltför sällan hittar jag den perfekta rubriken en bit ner i texten. Sedan brukar jag krydda till den med ett verb och eventuellt justera längden.

  Ofta har man en idé om vad man vill skriva om. Man börjar skriva om det lite smått. Efter ett antal stycken kommer man på mer saker och utvecklar texten efterhand. Nackdelen är att man lätt går ifrån den urspungliga idén och börjar skriva om mer saker.

  Till slut kommer jag på så mycket att jag inte längre vet hur jag ska få plats med allt, och dessutom hur det ska läggas upp.

  Fenomenet är mycket vanligt. Att virka ihop en text istället för att bygga lego resulterar ofta i den förvirring du beskriver.

  Bestäm dig för vilken vinkel du ska ha och vilka innehållsmässiga byggklossar som ska finnas med. Skriv din vinkel överst på sidan, ganska stort. Ge varje byggkloss en kort men beskrivande rubrik. Dessa behöver inte vara bra, de ska bort eller bytas ut senare. Fyll på med innehåll under varje rubrik. När alla rubriker har sitt innehåll är du klar och du kan göra finjusteringar m.m.

  Se de preliminära rubrikerna som en disposition. En hjälp för att skriva rätt innehåll i rätt ordning. Då får du en röd tråd i texten som jag lovar att dina läsare uppskattar. Dessutom går det mycket fortare att skriva.