Skatteverket.se gör allting rätt

Det är inte ofta jag är lyrisk över svenska myndigheters närvaro på nätet, men Skatteverket.se är suveränt.

I skrivande stund har jag precis avslutat min deklaration via nätet. I sista sekund – precis som alltid. Jag betalar gladeligen min skatt, men hatar däremot allt skriftligt om skatter man måste ta till sig. Skatteverket.se gör nästan det hela lite roligt.

Jag kan kort och gott inte hitta några brister på Skatteverkets webbplats. Tekniskt sett fungerar den perfekt där tekniken används som den är tänkt. Presentation separeras från innehåll, standarder följs, Dublin Core metadata används samtidigt som allt är uppbyggt semantiskt. Nackdelen är väl att adresserna kan vara något kryptiska.

Menyn innehåller de vanligaste sakerna man behöver ha tag på. Det är bra att de inte återspeglar sin egen organisation, vilket många andra tyvärr gör. De sätter besökarens intressen i fokus och skriver på ett enkelt språk. Webbplatsen i sig är mycket enkel att hitta på.

Dessutom har de gjort många vägar till innehållet. När man behöver ha tag i en broschyr så kan man nå det via antingen broschyrnamnet (Momsbroschyren), särskilt broschyrnummer (SKV 552) eller typ av broschyr (Mervärdesskatt). Det gör att alla kan hitta rätt broschyr oavsett om de vet exakt vilken de vill ha tag på eller inte!

Att ge besökaren möjlighet att gå olika vägar till innehållet gör man med hjälp av en rik flora av metadata som knyts ihop.

Vilka myndigheters webbplatser har du positiva erfarenheter av?