Wiki med nyheter kommer inte att fungera

Har du använt Wikipedia så känner du säkert till att det är ett öppet uppslagsverk. Vem som helst kan lägga till eller ändra bland texterna, en så kallad wiki.

Nu försöker man sedan en tid tillbaka att göra samma sak med nyheter – Wikinews.

Det kommer aldrig att fungera. Här är varför:

  1. Internet har drivit utveckling av nyheter till snabbare publicering. Den som publicerar snabbast vinner. Ingen kan publicera snabba nyheter på en wiki utan att få förstahandsinformation, och det kostar i dagsläget.
  2. En nyhet varar väldigt kort tid. En gammal nyhet är ingen nyhet, brukar jag säga (men citatet kommer säkerligen från någon annan). Varför ska man lägga ned frivillig energi på något som ingen läser om några timmar. Ett uppslagsverk är däremot tidslöst.

När Anna Lindh mördades kunde man följa hela utvecklingen på uppslagsverket Susning. Det är en sorts nyhetsrapportering i sig, att skriva om aktuella händelser kring ett ämne. Ett betydligt mer relevant sådant och som tekniken lämpar sig väldigt bra till.

Som jag sa, Wikinews kommer aldrig att fungera. Vi får däremot se vad som händer i framtiden. Jag blir bara glad om jag blir överbevisad för idéen är intressant, även om jag tror att de har för stor tillit till wikitekniken.