Användbarhet bygger på konventioner

En konvention är en något som är allmänt erkänd och som följs eftersom inget särskilt talar emot. Det är en standard så att säga.

En vanlig konvention (som vi lärt oss tack vare Internet) är att understruken text är länkar. Det handlar alltså om vanor. Vi är vana att länkar är understrukna och vi vet vad de fyller för funktion.

Om dina länkar inte är understrukna måste besökaren lära sig det. Detsamma gäller text som är understruken, men inte är en länk. Då blir vi förvirrade. För allt annat än inarbetade vanor är ett inlärningssteg. För varje nytt inlärningssteg, desto svårare blir en webbsida att använda.

Således, om du följer alla konventioner som finns, kommer din webbplats vara användarvänlig utan att du behöver ägna så mycket tid åt att göra användbarhetstester.

Några vanliga konventioner:

  1. Loggan i övre, vänstra hörnet. Länkad till förstasidan.
  2. Meny på vänsterkanten eller strax under loggan (tabbar).
  3. Länkar är understrukna.
  4. Låt knappar se ut som knappar.

Men vänta! Menyn på backendmedia.se ligger inte på vänsterkanten! Nej, just det. Jag skriver i form av en blogg och i bloggvärlden har det blivit en konvention att ha menyn på höger sida. Därför kan jag göra det med gott samvete.

Gillade du artikeln?
Få senaste artiklarna direkt i din inkorg. Jag skickar aldrig spam.