Så blir det i framtiden: sociala webbplatser, aggregering och microformats

Att förutspå framtiden är inte lätt, men jag ska göra ett försök. Om jag misslyckas var det ett kul förslag, men om jag däremot lyckas framstår jag naturligtvis som en expert. 😉

Jag tror framtiden för internet består av tre saker:

  • Sociala medier. Nätet har ju en fördel att knyta ihop människor med varandra, oberoende av geografisk placering. Exempel på detta är, förstås, Wikipedia, Digg och YouTube.
  • Aggregering. Allt eftersom nätet växer och nya tjänster ploppar upp, kommer det också ”parasiter” som samlar ihop alla dessa tjänster under ett tak, eller på något annat sätt gör det mer överskådligt. Exempel på detta är Google, Bloglines, Pricerunner, Prisjakt, AllaAnnonser med flera. Rss-tekniken har gjort det möjligt utan någon större ansträngning. För varje ny tjänst skapas en kringtjänst av tredje part. Nya idéer föds varefter andra utvecklar sina.
  • Microformats. Genom att använda semantisk html främst konstruerat för människor kan man utbyta innehållet automatiskt (och exempelvis låta sökmotorer aggregera det). Jag tror dock inte att det enbart behöver vara Microformats-standarden, utan det kan ske med all form av semantisk märkspråk (xml är ju ett typiskt sådant, beroende på användningsområde). Bloggsökmotorn Technorati och svenska Knuff (som i sin tur har gjort det möjligt att skapa kringtjänster som Nyligen/Intressant/Bloggkartan med flera). Det enda de gör är att gå igenom de webbplatser som ”pingat” dem och leta efter länkar som har en länk med attributet rel="tag" som säger att det är en form av nyckelord som ska indexeras. Det är alltså exakt samma sak som meta keywords, men som tyvärr missbrukats av spammare för att fungera i praktiken.

Att skapa en social webbplats som aggregerar innehåll och samtidigt låter den bestå av utförlig semantik behöver nödvändigtvis inte bli bra. Detta är bara några av de faktorer jag tror att framtiden kommer att ha i sin famn, eller rättare sagt utveckla.

Vi får väl se om jag har rätt. Någon som vill sätta emot mig?