8 tips för dig som planerar att starta ett forum

Del 1 av 2: Detta är en artikel om två delar. Du kan läsa andra artikeln här: Del 2: resterande fyra tips.

Att starta ett forum är enkelt i dag. Välj ett av de färdiga scripten som finns där ute, ladda ned, installera och kör igång. Det är dödsenkelt.

Det som är svårare är att få människor att registrera sig som medlemmar, och skapa en trivsam plats för dem. Forum är endast ett verktyg, ungefär som en bar. Det spelar ingen roll hur cool och trendig inredning baren har om det inte finns människor där. Det krävs också ordningsvakter som ser till att alla respekterar reglerna.

Jag ska nu ge dig lite tips efter mina egna erfarenheter som administratör av ett forum. Jag driver ett forum om filmskapande sedan 2002. Med tiden har det blivit det största i Sverige med flera tusen medlemmar. I början gick det trögt men envishet gör att det växer och ökar närmast exponentiellt.

1. Välj ett riktigt smalt ämne

Först av allt måste du välja ett ämne som intresserar dig. Ett väldigt smalt ämne. Ju smalare desto bättre. Jag valde filmskapande eftersom jag brinner för det och det fanns inte någon bra plats för detta då.

Du har väldigt liten chans att lyckas om du väljer ett brett ämne, eller om något ämne det redan finns forum om. Det gäller att vara unik på något sätt.

2. Starta i liten skala och väx när det behövs

Det är kanske frestande att fläska på med 60 forum på en gång, men börja med ett fåtal; kanske tre, fyra stycken. Det är alltid bättre med få forum med mycket aktivitet än många forum med lite aktivitet.

3. Sätt upp regler och håll dig till dem

Det värsta som kan hända är att du själv ändrar eller ta bort ett inlägg av personliga skäl. Du tycker inte om inlägget, det förpestar forumet, det stämmer inte överrens med dina åsikter och så vidare. Då är du ute på hal is och kanske borde omvärdera dina tankar om att faktiskt driva ett forum.

Jag tycker att alla ”tvångsåtgärder” (redigeringar och borttagningar av inlägg etc) ska ha stöd i reglerna. Reglerna ska medlemmarna godkänna när de registrerar sig. På så vis är alla medvetna om vad som gäller.

Det är ungefär som Sveriges lagar. Det vore oerhört komplicerat om du får betala böter för att rättsväsendet tycker att du gjorde fel. Jag hade i alla fall blivit rejält förbannad eftersom jag inte kan veta det på förhand. Det är samma sak på ett forum. Forum är små samhällen som styrs av en liten regering i toppen.

4. Moderatorer hjälper dig med forumet

När forumet har vuxit så mycket att du själv inte kan överblicka det, eller du vill ta det till nästa nivå, bör du se till att skaffa en eller flera moderatorer.

En moderator hjälper till att:

  • Kontrollera forumet. Ditt forum kan ha de senaste funktionerna, den snyggaste designen och de häftigaste ajax-funktionerna. Men ingen kommer att registrera sig om medlemmarna beter sig som barnungar, spammar forumet och är allmänt otrevliga.
  • Rensa upp i forumet. En moderators vardag består av att flytta diskussioner till rätt forum, redigera eller ta bort diskussioner som bryter mot reglerna och hjälpa medlemmar tillrätta.
  • Ge intryck av ett stabilt forum. Moderatorer är som poliser. De skapar trygghet och nya medlemmar vet att du bryr dig om ditt forum tillräckligt för att hålla det i ordning.
  • Få fler inlägg. Det händer något märkligt med den som blir moderator. Oftast skriver de mer inlägg eftersom de vill visa upp sin nya titel (det är därför viktigt att skilja moderatorer åt från medlemmarna, till exempel med en liten knapp under moderatorns namn).

Vem ska man då välja som moderator?

Jag brukar gå efter:

  • Mognad. Mognad handlar till stor del om ålder, men inte alltid. Jag har haft stor framgång med unga liksom med gamlingar. Det är viktigare att titta på hur medlemmen reagerar på olika situationer. Blir hon (eller han) lätt arg? Är svaren partiska eller fördomsfulla?
  • Kunskap. Eftersom jag driver ett väldigt kunskapsinriktat forum tycker jag att det är en fördel om hon vet vad hon pratar om, men jag ser det inte som en nödvändighet. Kunskap om ämnet gör ändå moderatorn till en mer inflytelserik ledare.
  • Återkommande medlem. En moderator måste vara på forumet ofta. Det räcker inte med att dyka upp fem minuter vid månadsskiftet.
  • Förmågan att hjälpa andra. Det är enkelt att kolla: Har medlemmen svarat på fler frågor än vad hon har frågat själv? Då är det troligt att personen vill, och trivs, med att hjälpa till.

Backa upp dina moderatorer

Om det uppstår en konflikt mellan en moderator och en medlem, se till att ställa dig vid din moderators sida. Ni är ett team. Givetvis finns det undantag, men gör det alltid om möjligt.

Det har många gånger hänt att moderatorer gjort en handling jag inte samtycker med. Men jag har aldrig rättat dem så att någon annan medlem sett det. I stället har jag stått bakom dem och fullföljt det de påbörjat. Samtidigt skickar jag e-post till moderatorn för att berätta vad jag tycker de gjorde fel.

Det är viktigt att alla som jobbar med forumet är enade. Det ställer till mer problem om de som leder forumet inte kommer överrens (och medlemmarna ser det) än att ta ett felaktigt beslut. Kom alltid ihåg att ni representerar varandra.

Se till att informera dina moderatorer

Moderatorer är en del av forumet och ska behandlas så. Om ett nytt forum ska dyka upp om en vecka, säg det till dem och fråga vad de tycker. Det får dem att känna sig viktiga och en del av forumet.

Moderatorer som inte varit aktiv på länge

Det vanligaste som händer är att en moderator inte är lika aktiv längre. Då bör du kontakta dem via e-post och fråga hur läget är ställt och påminna dem att det krävs att de modererar ett par gånger i veckan. Om det inte fungerar, ställ ett ultimatum.

En inaktiv moderator gör mer skada än nytta, och medlemmarna kommer att märka det också (och ifrågasätta ditt omdöme som administratör).

Moderatorer som gör fel

En moderator måste arbeta enligt de riktlinjer du satt upp. Om de exempelvis ignorerar att ta tag i personangrepp är de inte bättre än de som började med angreppen. De kommer inte förtjäna någon respekt och det får hela forumet att se dåligt ut. Prata med moderatorn via e-post eller degradera han eller henne till vanlig medlem igen.

Återigen måste jag påpeka att moderatorerna är en avbild av dig som administratör, de representerar hela forumet. Om de beter sig illa är det samma sak som om du du skulle gjort det.

Moderatorer som ger sig in i bråk

Religion och politik är ämnen som garanterat drar igång ett rejält ordkrig. Om en moderator ger sig in i ett sådant krig, delger sina åsikter och låser diskussioner på måfå har du ett problem. En moderator bör vara objektiv och i stället försöka lugna ned stämningen.

Moderatorer som missbrukar sin makt

Att låsa en diskussion som moderatorn inte instämmer med är ett sätt att utöva sin makt på ett felaktigt sätt. Det är faktiskt vanligare än du tror. Du får oftast inte reda på det förrän en medlem klagar eftersom inlägget ifråga kanske tagits bort eller redigerats.

Detta bör du kontrollera genom handfasta riktlinjer för moderatorerna. Skriv vad de får och inte får göra.

Del 1 av 2: Detta är en artikel om två delar. Du kan läsa andra artikeln här: Del 2: resterande fyra tips.