Därför ska du bara ha en version av ditt domännamn

Det är bra att registrera sitt domännamn under flera olika toppdomäner, men man ska bara ha ett officiellt domännamn. För att ta ett exempel med banken Nordea:

 • nordea.se
 • nordea.com
 • nordea.org
 • nordea.nu

(Jag har redan kollat – endast .se och .com leder till Nordea, men vi tar det som ett exempel ändå.)

Men det ska bara finns en av toppdomänerna som är officiell. Varför? Därför att:

 1. Ingen tvekan. Det råder ingen tvekan om vilken som är den rätta versionen. Besökaren behöver inte tänka.
 2. Inloggning fungerar. Om du är inloggad på nordea.se kommer du inte att komma åt det från nordea.com. Du måste manuellt logga in på varje domän. Det ger merarbete och tvingar besökaren att komma ihåg var han eller hon loggade in (se föregående punkt). Cookies är knutna till domännamnen.
 3. Webbläsaren minns lösenord. Om du väljer att spara lösenordet för inloggningar i webbläsaren så tar läsaren fram rätt lösenord för rätt domän. Annars måste besökaren skriva in och spara lösenordet för varje domän.
 4. Webbläsaren minns besökta sidor. De sidor du har besökt kommer webbläsaren ihåg. Du kan då (beroende på webbplatsens utformning) se vilka sidor som är besökta. Bilder och vanliga sidor är dessutom cachelagrade på din dator så att det går snabbare att visa.
 5. Minskad risk för phishing. Om det bara finns en riktig version av en domän minskar risken för bedrägeri. Om Nordea kunde nås via alla toppdomäner så finns det risk för att bedragare kan registrera samma domän under en annan toppdomän, nordea.biz exempelvis, och börja lura folk på kontouppgifter (déjà vu någon?).
 6. Inget dubbelt innehåll. När en sökmotor letar på nätet så kan ibland dubbelt innehåll straffa sig – webbplatsen ifråga kan hamna längre ned i sökresultatet. Dessutom blir det konstigt om man söker efter ”Nordea” och det kommer upp fyra sökresultat som är likadana. Vad är skillnaden? är den naturliga frågan. Och den frågan kan man enkelt slippa.
 7. Minskad kostnad. Det finnas massor av toppdomäner. Om man ska kunna nå webbplatsen från alla tänkbara toppdomäner blir det en hög investeringskostnad (visserligen är domäner rätt billiga, men många bäckar små…) och mycket tid. Skulle en toppdomän redan vara registrerad så måste man köpa den privat. Det kan bli dyrt. Men det måste man ju om man inte vill råka ut för phishing.

Gör så här: Bestäm vilken toppdomän som ska vara officiell. Gör omdirigeringar till den officiella domänen från alla andra.

Viktigt att tänka på: Kom ihåg att http://www.nordea.se och http://nordea.se kan konfigureras så att det blir två olika sidor. Se till, om möjligt, att ha en officiell version av denna också. Gör omdirigeringar likt andra toppdomäner.

Felstavade ord bör också vara omdirigeringar. Jag skriver exempelvis ofta fel och lägger till ett R för mycket: Nordera. Men det är mer en fråga om användbarhet.