Bra struktur löser den osynliga tillgängligheten

Det finns mycket skrivet om tillgänglighet på nätet. Men det mesta koncentrerar sig på det vi faktiskt kan se på den enskilda sidan och de som ”har funktionshinder”. I ett större sammanhang kan informationsarkitekturen drastiskt påverka hur man använder en webbplats, och samtidigt minska tillgängligheten till informationen.

Informationsarkitektur – Svårt ord? Javisst, men det handlar bara om att lägga upp alla webbsidor på ett enkelt och logiskt sätt. Att placera dem i olika grupper som man sätter namn på. Svårare än så behöver det inte vara. Det viktiga är att man är tydlig. För enkelhetens skull använder vi ordet struktur.

Man kan säga att struktur är en osynlig form av tillgänglighet. Det går inte att peka på och säga ”på rad 42 så saknas det och det” eller ”om du gör så, så kommer blinda Lasse få det enklare”. Det kan endast läras genom kunskap.

Några böcker inom ämnet:

Information Architecture for the World Wide Web: Designing Large-Scale Web Sites

Information Architecture for the World Wide Web: Designing Large-Scale Web Sites av Louis Rosenfeld och Peter Morville. Jag har inte läst den själv (än), men planerar att köpa in den inom kort. Jag har hört mycket gott om den och den anses tydligen vara The Book inom informationsarkitektur på nätet. Någon som har läst den kanske kan kommentera? Ges ut av O’Reilly.

Information  Architecture: Blueprints for the Web

Information Architecture: Blueprints for the Web av Christina Wodtke. Full av tydliga exempel och principer för hur man bäst strukturerar informationen. Verkar också läsvärd.

Och ett länktips från Kornet.nu:

Informationsarkitekter brukar framhålla att ingen längre bara surfar runt på måfå. Det kanske förekom i webbens barndom, säger vi; nu är det viktigt att förstå att surfare alltid har ett syfte när de ger sig iväg till en sajt.

Det är både sant, och inte sant.

Bra informationsarkitektur väcker upptäckarlusten