Ett superenkelt knep för säkrare lösenord

Lösenord

Jag har skrivit om lösenord tidigare och gett en massa tips. Men det är sällan man orkar läsa igenom allt. Så därför kommer här ett superenkelt tips för att skapa säkrare lösenord.

Skriv ditt lösenord som en hel mening.

I normala fall skriver man något i stil med 5hkJb%2f4 där man förväntas blanda stora och små bokstäver med några specialtecken. Detta är ju omöjligt att komma ihåg.

En bättre strategi är då att ta en mening som faktiskt betyder någonting. För att enkelt komma ihåg den så kan du använda en metafor. Ju livligare metafor, desto bättre.

Hur lång tid tar det att knäcka lösenordet? En bra tjänst man kan använda är Password Haystacks för att se hur lång tid en så kallad brute force-attack skulle ta. En brute force-attack innebär att  en dator testar alla kombinationer tills den hittar lösenordet – det ena lösenordet efter det andra. Denna metoden kommer alltid att knäcka ditt lösenord, men det tar ohyggligt lång tid. Men hur lång tid då?

Här är några exempel på lösenord du kan få av mig, och uppskattningsvis hur lång tid de tar att knäcka med brute force med flera datorer som arbetar tillsammans i ett kluster:

Lösenord som hel mening Tid att knäcka enligt Password Haystacks
Astrid Lindgren rider på en polkagris 7.87 hundred billion trillion trillion trillion centuries
Statsministern borde gå och kamma sig 66.90 trillion trillion trillion trillion centuries
Varför sjunger Håkan Hellström så jävla illa? 2.14 thousand trillion trillion trillion trillion trillion centuries

För att summera: En lång mening tar rätt lång tid för en dator att gissa sig till. Och det är enklare att komma ihåg för oss människor.