I vilken ordning placeras knapparna ”OK” samt ”Avbryt”?

OK/Avbryt

Ska man placera OK-knappen före Avbryt eller vice versa? Det är en fråga jag har undrat över många gånger när jag utformat webbformulär. Det har alltid slutat med att jag tittat på hur andra har gjort, och i synnerhet hur det ser ut i operativsystemet.

Jakob Nielsen har testat knapparnas placering och kommit fram till att det egentligen inte spelar någon roll. Det är betydligt mer viktigt att följa de konventioner som finns på plattformen, det vill säga applikationen eller operativsystemet.

Alltså: OK och sedan Avbryt, eller Spara och sedan Förhandsgranska etc.

Gillade du artikeln?
Få senaste artiklarna direkt i din inkorg. Jag skickar aldrig spam.
 • Marcus

  Men om man har ett formulär på en site. ska man köra knapparna align LEFT eller align RIGHT eller CENTER under formuläret?

 • Men det är ju just det som gör det så svårt på webbplatser. I Windows är det OK / Cancel som gäller, men på OSX är det tvärtom…

  Men med konsekvens kommer man dock långt..

 • Men om man har ett formulär på en site. ska man köra knapparna align LEFT eller align RIGHT eller CENTER under formuläret?

  Till vänster skulle jag nog tippa (utan att ha testat det) eftersom det då bildas en rak ”linje” nedåt när man fyller i formuläret. Om man i stället högerjusterade knapparna skulle man avvika från linjen och få svårare att hitta rätt.

  I ett operativsystem är det lättare eftersom man normalt sett inte fyller i samma typ av formulär (registrering, personuppgifter etc), utan mest är vanliga ”Spara eller avbryt”-rutor. Dessutom är dialogrutor i operativsystem med fast bredd, vilket webbsidor inte nödvändigtvis behöver vara.

  Men det är ju just det som gör det så svårt på webbplatser. I Windows är det OK / Cancel som gäller, men på OSX är det tvärtom…

  Bra poäng. Dock har de flesta webbapplikationer jag använt anammat Windows tillvägagångssätt. Så jag kommer i alla fall att fortsätta med det.

 • Dessutom så är ju oftast rutorna mer begränsade i storlek i Windows. På en webbsida så är en sidan oftast större vilket gör att det kan bli så att knapparna ligger o flyter ensamma ute i ingenstans…

 • Hej,

  Va roligt att både du och jag skrev om samma ämne samtidigt. Jag hittade en annan undersökning när jag fick samma frågeställning i veckan och bloggade om det med precis samma slutsats som du men med en twist för webbplatser. Läs mer på:
  http://tekniken.nu/utvecklingstips/i_vilken_ordning_ska_knapparna_sitta