Internet ökar yttrandefriheten och måste stoppas

Det verkar vara årets tanke i alla fall, när man sammanställer vad som händer i världen.

Videodelarsajten YouTube stoppas i Turkiet sedan republikens grundare och förste president Mustafa Kemal Atatürk smutskastas i ett videoklipp. (Youtube stoppas i Turkiet)

I Frankrike är det förbjudet att rapportera om våld via video om man inte är professionell journalist. (France bans citizen journalists from reporting violence)

Sverige är inte sämre heller.

Att övervaka tele- och datatrafik från och till utlandet ses som nästa naturliga steg i ”kampen mot terroristerna”. (Omstridd lag kan stoppas i riksdagen)

Men en sak är säker. De enda förlorarna är vi själva. Genom att införa inskränkningar på den personliga integriteten i förmån för en närmast totalitär övervakning begränsas vår egen rörelsefrihet och yttrandefrihet. Vågar man nämna Al-Qaida i ett e-postmeddelande som tar vägen över landsgränsen utan att få påhälsning av säkerhetspolisen?

När Sverigedemokraternas webbsidor rensades på Muhammed-karikatyrerna fann justitiekansler Göran Lambertz inget brott mot tryckfrihetsförordningen. Men det är heller inget hets mot folkgrupp, enligt Svenska Dagbladet. Det är alltså fullt legalt att stänga ned godtyckliga webbplatser efter påtryckningar av andra nationer och lobbyister.

Än så länge ett förslag, men Ringholm vill filtrera bort utländska spelbolag från internet.

På torsdag visar Insider i TV3 ett inslag om musikartister som åtalats för förargelseväckande beteende för låttexter innehållandes ”hela Landskrona hatar polisen”.

Jag har den senaste tiden starkt funderat på att grundlagsskydda en av mina webbplatser med hjälp av ett utgivningsbevis. Då får man censurskydd och undantag från personuppgiftslagen. Eftersom webbplatsen ifråga tidtals riktar kritik mot en statlig institution känns det nog säkrast att göra så.

Annan intressant läsning

Jag är oroad över världens, och framför allt Sveriges, utveckling.