Day: 25 juli 2006

Använd ord som folk känner till, då lär de sig snabbare

Jag har en webbplats där jag skriver om filmskapande i alla former. När folk frågar mig vad den handlar om måste jag ofta räkna upp vad den innehåller för att de ska få en uppfattning. För där finns det mesta: artikelguider, nyheter inom branschen, inskickade teknikfrågor som besvaras, diskussionsforum, adressregister till filmföretag, filmordlista och mycket.

Det tar en evighet att förklara, jag kan lätt glömma något väsentligt och den jag pratar med har ingen aning om vad det är för något. Det handlade något om film, och det var ganska mycket. Ungefär så mycket lägger de på minnet.

Nu för tiden när jag presenterar webbplatsen säger jag att det är en tidning på nätet om hur man gör film. Tidning om film, tänker de. Enkelt att komma ihåg.

Dagens lärdom är att använda enkla ord som folk redan känner till. Vi strävar alltid efter att lägga all information i olika fack i huvudet. Om vi helt plötsligt inte kan kategorisera något är risken stor att vi lägger det åt sidan – och glömmer.

Ni som läst här sedan länge vet att jag inte gillar modeordet blogg. Jag har försökt att undvika det så länge som möjligt här, men till slut föll poletten ned. Det är samma sak här. En blogg om webbutveckling är lättare att komma ihåg eftersom nästan alla vet vad blogg betyder och vad som krävs för att bli kallad det. Utnyttja det språk vi har och det folk känner till.

Google har en ny sökmotor som prioriterar tillgänglighet

Google har introducerat en ny sökmotor som prioriterar tillgänglighet: Google Accessible Search.

På någon vänster analyserar sökmotorn din webbplats (exakt hur är såklart en hemlighet) och rankar den högre ju mer tillgänglig den är. Huvudregeln är att sidan ska fungera bra i äldre eller alternativa webbläsare, med bilder avstängda och få distraktioner.

Google själva har dock valt att profilera den mer som en sökmotor för blinda (vilket antyds från namnet Accessible Web Search for the Visually Impaired), vilket är lite trist med tanke på att man knappast behöver vara blind för att uppleva en webbplats mycket bättre genom större tillgänglighet.

Surfar du mobilt mår både mobiltelefonen och handdatorn bättre av en mer tillgänglig webbsida. Det gäller också de som har andra typer av funktionshinder än bara nedsatt syn.

Google är verkligen på rätt väg när det gäller sökningar. Det här är framtiden.

(Via axbom.)