Ta inte betalt per timme, ta betalt för det värde du ger

Brukar du titta på annonserna som ligger här? Det gör i alla fall jag för att se om annonsprogrammet Google Adsense skickar fram några relevanta annonser eller ej, som ni kan ha nytta av.

När jag tittade precis, såg jag följande annons:

Textannons med dålig utformning

3 000 kronor för fem timmar är en timlön på 600 kronor. Jag ser inget fel i det, men att skriva så i en annons är ju ingen hit direkt. Till en början går det att börja jämföra med andra företag om ”vem som är billigast”.

Som tjänsteföretag bör man aldrig sättas in i en tabell och jämföras med andra. Pris är inte allt. Det är bara en av många faktorer som avgör hur bra tjänsten är.

Vad som är mer viktigt är vad de gör för pengarna, inte hur länge. Vi kan alltså förutsätta att de kommer att jobba fem timmar med positioneringen och därefter lägga av. Det vore bättre om vi kunde förutsätta att de garanterade resultat för 3 000 kronor och därefter lade av. Men tolkningen kanske är så hårfin att endast jag stör mig på den?

Som Brendon Sinclair skriver i boken The Web Design Business Kit ska man basera priset på värdet man ger kunden. Låter det abstrakt? Låt mig ge dig några exempel.

Om du tar ut en timlön så innebär det att du tjänar mer ju mindre tid du lägger ned. Och kan du inte din uppgift alls och trevar dig fram – ja, då tjänar du ännu mer! Är det rättvist mot kunden? Nej, inte direkt.

Låt säga att du har byggt en ”tipsa en vän”-funktion till en kund. Det tog åtta timmar och kostar 1 000 kronor för kunden. Om du ger samma funktionalitet till en ny kund, ska du ta timlön för hur lång tid det tar att installera (som blir en tiondel av utvecklingskostnaden)? Nope, du tar samma pris som tidigare! Du tar betalt för din expertis och värdet som du ger kunden. Ta mer betalt!

Ta inte betalt för timmar. Ta betalt för det värde du ger till kunden.

Gillade du artikeln?
Få senaste artiklarna direkt i din inkorg. Jag skickar aldrig spam.
 • Om du tar ut en timlön så innebär det att du tjänar mer ju mindre tid du lägger ned.

  Får man betalt per timme tjänar man väl mer ju mer tid man lägger.

  Verkar va jag som missförstått eller ett enkelt typo…

 • Joakim:

  Låt mig ta ett exempel. Du ska göra en gästbok som tar 3 timmar att färdigställa. Om du jobbar 1 timme varje dag och slöar i 7 timmar så tar det alltså tre dagar för dig att bli klar.

  Den totala arbetstiden blir 24 timmar, trots att själva arbetet egentligen endast tagit en åttondel av tiden.

  Med det menar jag att ju sämre du är på någonting, desto mer pengar tjänar du. Arbetar du effektivt och snabbt så tjänar du mindre. Det skulle innebära att kunden kan hysa en viss misstro om du skulle säga ”ja, det skulle ta tre, fyra veckor för mig att göra en gästbok och jag tar ett timpris på 800 kronor.”

 • Aha, jag missförstod m.a.o

  Arbetstid för mig är tiden det tar (3 timmar i ditt exempel).
  Dock har jag med parametern beräknad leveranstid som i många fall kan vara två eller fler veckor senare.. Detta eftersom jag under en arbetsdag kan hålla på med flera olika kunders lösningar.

  Slutsatsen, jag förstår nu vad du menar. Och håller med!

 • Pingback: Tores sagor från verkligheten » Blog Archive » Om anlita konsult, sätt alltid tak på löpande kostnader()

 • Björn

  Detta var en trevlig sida med många bra tips även för mig som inte har några planer på att vresig starta eget eller att skapa en webplats. Jag undrar dock varför du börjar meningar med ”och”. Jag har i alla fall fått lära mig att det inte är korrekt, men oavsett om det nu är det eller ej så ser det inte bra ut.

  Exempel:
  [i]Om du tar ut en timlön så innebär det att du tjänar mer ju mindre tid du lägger ned. Och kan du inte din uppgift alls och trevar dig fram – ja, då tjänar du ännu mer! Är det rättvist mot kunden? Nej, inte direkt.[/i]

 • Björn:

  Att börja meningen med ”Och” är som du säger något som många lärt sig att inte göra, däribland jag. Jag använder ordet i början av meningar helt medvetet eftersom jag tycker det på något vis ger den abrupta stilen jag vill förmedla. Det känns som man satt en punkt mitt i meningen.

  Brukat av ”Och” i början av meningar har väl skiftat under åren så att de numer är accepterat i skriftspråk. Äldre brukar ha problem med denna typ av språkutveckling, men det är som namnet säger en utveckling av språket.